Rošáda ministrů spravedlnosti může být prvním krokem Andreje Babiše k ovládnutí státního zastupitelství

Ministr Kněžínek prý rezignoval pod velkým tlakem
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Opozice se velmi podivuje nad odvoláním ministra spravedlnosti Jana Kněžínka z hnutí ANO. Podle mnoha politiků je v ohrožení nezávislost justice. Je opravdu zvláštní, že k tomuto kroku došlo pouhý den poté, co policie navrhla obžalovat premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil tvrdě kritizuje personální rošádu na ministerstvu spravedlnosti. Výměnu ministra Jana Kněžínka za Marii Benešovou považuje exministr spravedlnosti Pospíšil za velmi nešťastné a chybné řešení.

Podle Pospíšila se může jednat o první krok premiéra Andreje Babiše k ovládnutí státního zastupitelství. Ten by negativně ovlivnil důvěru občanů ve spravedlivé vyšetřování kauz a korupčních skandálů v ČR, které se týkají i samotného předsedy vlády a lidí z jeho okolí.

Petr Fiala (ODS)
Toto je mimořádně vážná kauza. Policie navrhuje obžalovat premiéra Babiše a ten narychlo vyměňuje ministra spravedlnosti. Nepřijatelné a neuvěřitelné.

Další bude Pavel Zeman?

Podle Pospíšila je krajně nešťastné, že novou ministryní spravedlnosti se stane právě Marie Benešová, poradkyně Miloše Zemana, která je loajální i k premiérovi Andreji Babišovi. "Pokud by byl z funkce odvolán nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, Andrej Babiš by ovládl celou soustavu. To považuji za velmi nebezpečné, protože Pavel Zeman je garancí, že je státní zastupitelství nezávislé."

Je pozoruhodné, že ministr Kněžínek končí ve funkci chvíli poté, co policie navrhla obžalovat Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo. Podvodů, kauz a skandálů, které se týkají českého premiéra a lidí z jeho bezprostředního okolí, je už příliš mnoho. TOP 09 prý bude z řad opozice pozorně sledovat a hlídat, aby nedocházelo k podezřelým změnám na místech státních zástupců a zároveň s tím i k ovlivňování živých kauz.