Babiši, nejsme tvoji sponzoři. Lež má čapí nohy, pane premiére, odstupte a neškoďte téhle zemi

Lidé mají Andreje Babiš a jeho vlády dost. Podívejte se, jak to na Václaváku vypadalo
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Už nějakou dobu před začátkem demonstrace za demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministryně spravedlnosti Marie Benešové (ANO) zaplnili lidé horní polovinu Václavského náměstí. Měli s sebou většinou vlajky České republiky a transparenty s nápisy adresovanými premiérovi. Podle organizátorů se sešlo přes 120 tisíc nespokojených obyvatel České republiky, což je největší podobná akce v novodobé historii a důkaz, že situace je opravdu vážná.

Lidé na Václavském náměstí měli v rukou transparenty adresované zejména premiérovi: "ANO pravdě, ne lži" nebo "Lež má čapí nohy" nebo "Nejsme tvoji sponzoři". Někteří požadovali také nezávislost justice. Od hlavního nádraží v Praze proudily Opletalovou ulicí před začátkem demonstrace davy lidí. Podle transparentů byli z různých koutů republiky, například z Těšnova, Pardubic, Semil. Bylo mezi nimi i několik lidí na vozíku.

Iniciativa Milion chvilek pro demokracii, která akci pořádala, na twitteru upozorňovala účastníky demonstrace, aby při příjezdu na Václavské náměstí nepoužívali výstupy stanice metra Muzeum. Měli využít východů ze stanice Můstek ve střední a dolní části Václavského náměstí. Žádala také, aby si lidé s sebou vzali dostatek vody. V Praze byl další letní den, teplota atakovala 30 stupňů.

Budou další demonstrace

Organizátoři kvůli rostoucímu zájmu veřejnosti hledali pro další demonstraci větší plochu. Na neděli 23. června je na Letenské pláni nahlášena demonstrace za nezávislost justice a lepší vládu. Podle svolavatele, kterým je předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář, se má protestu zúčastnit 200 000 až 350 000 lidí. Včera na Václavském náměstí pořadatelé rozdávali demonstrujícím letáky s informacemi o demonstraci na Letné.

Podporu demonstrujícím podle organizátorů vyjádřila většina členů Národního divadla, dále Dejvické divadlo, Činoherní klub, Divadlo Na Zábradlí, La Fabrika, Divadlo v Dlouhé, Divadlo na Jezerce či Divadlo MANA. Některá z nich posunula začátek představení, aby se lidé i herci mohli demonstrace účastnit. 

V Praze se v poslední době demonstruje popáté. Naposledy se lidé sešli na Václavském náměstí před dvěma týdny, organizátoři odhadli účast na 50 000 lidí. Iniciativa Milion chvilek pro demokracii očekává, že včerejší účast převýší 100 000, mohlo by podle nich jít o největší demonstraci od roku 1989.

Každý týden od konce dubna

Dosud největší demonstrace po roce 1989 byla v dubnu 2012, pořádali ji odboráři proti reformám tehdejší vlády Petra Nečase (ODS). Sešlo se až 120 000 lidí (podle policie 60 000) a požadovali i demisi kabinetu a předčasné volby.

Demonstrace za demisi Benešové se konají každý týden od konce dubna. Dnešní demonstrace bude požadovat vedle odchodu Benešové také demisi Babiše. "Budeme požadovat už nejen demisi Marie Benešové, ale také demisi trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše. Máme toho dost!" píše se na facebookové události, která dnešní demonstraci svolává.

Politici vyjadřují podporu

Někteří opoziční poslanci, kteří jednají v Poslanecké sněmovně o návrhu auditu Evropské komise ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), vyjádřili na dálku podporu demonstrantům na pražském Václavském náměstí.

  • Petr Fiala (ODS): "Zachovejme si slušnost, ale zachovejme si i odhodlání! Spolu s dalšími kolegy ve stejnou dobu hájíme zájmy občanů v našem parlamentu."
  • Jan Farský a Vít Rakušan (oba STAN): "Chtěli jsme být na Václaváku. Ale zatím nás Sněmovna nepustila. Tak na vás myslíme a zdravíme z bojiště."
  • Marian Jurečka (KDU-ČSL): "Díky vám všem, kteří jste dnes z různých koutů naší vlasti přijeli vyjádřit svobodně a demokraticky svůj názor na současné dění ve vládě. My poslanci jsme ještě ve Sněmovně, ale také dorazíme."
  • Jan Čižinský (Praha Sobě): "Kde jinde by se měla konat další demonstrace, než v neděli 23. června 2019 v 16:30 na naší Letné. Na Letné ukazuje občanská společnost svoji sílu tradičně."