Jakub Voráček: Závidět, nenávidět a lhát. To už je v Česku normální a není to dobré

V roce 2015 prodloužil s Flyers smlouvu o dalších osm let, díky čemuž si přijde na 66 milionů dolarů
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Během mistrovství světa v hokeji, které se konalo v Bratislavě, kapitán českého nároďáku Jakub Voráček několikrát jasně vyjádřil svůj názor na současné dění v jeho vlasti. Vyhranil se proti Andreji Babišovi i Miloši Zemanovi, podle něj rozdělují společnost a nejsou pro Českou republiku dobrými lídry. Od části národa to schytal. Čekal to, i když ho to hodně mrzí. 

Útočník Philadelphe Flyers se svými politickými názory nijak netají, říká je otevřeně. Podle něj premiér a prezident České republice škodí i proto, že šíří nenávist a společnost rozdělují. Voráček během hokejového šampionátu dokonce odmítl poskytnou rozhovor MF Dnes přesto, že v deníku Andreje Babiše pracuje jeho známý. 

"Jo, je to tak. Je tam novinář, s kterým jsem dělal rozhovory předtím, je to super chlap. Teď je v situaci, ve které třeba nechce být, ale nemá na výběr. Kdybych to ale udělal a dal jim rozhovor, tak jdu proti svým zásadám a přesvědčení," vysvětlil hokejista, který je většinu roku za "Velkou louží".

Nedaníš tady, nepleť se. To je názor blba

Právě za to, že si na živobytí vydělává v NHL (a rozhodně ne málo), je trnem v oku mnoha jeho spoluobčanů. I zde se projevuje klasická česká vlastnost - závist a nepřejícnost. "Víte, já jsem deset měsíců v Americe. Lidi řeknou: Voráčku, ty bydlíš v Americe, co je ti do toho! Nedaníš peníze tady, nepleť se do toho. To je ale názor blba," má jasno Voráček.

Nikdy se totiž netajil tím, že se chce do Česka vrátit. Po skončení kariéry se hodlá i s rodinou ve své rodné vlasti usadit, budovat zde zázemí. "Proto mně záleží na tom, co se u nás děje. Šíří se nenávist, navíc už se to bere jako normální věc. Závidět a nenávidět. A ještě k tomu lhát. To přece není dobře, ne?"

Nenávist vítězí nad láskou a respektem

Podle Voráčka mají lidé v České republice příliš krátkou paměť. "Mám nějaké svoje zásady a hrozně mě mrzí, že lidi strašně rychle zapomínají na dobu, která byla dřív. Můžeme si za to sami. Nenávist vítězí nad respektem a láskou. Je to škoda. Protože život je moc krátký na to, aby se tohle řešilo," kroutí hlavou muž, který platí za jednoho z nejlepších hokejistů planety současnosti.

Nechce zůstávat stranou, byť si toho o sobě vyslechne a přečte opravdu hodně. "Každý asi zná moje politické smýšlení. Hodně lidí mi řekne, co se do toho motám, ať zůstanu u hokeje, že jsem jako kapitán neuhrál medaili a vím o tom prdlajs. Ale já to tak prostě cítím." Snad se lepších zítřků dočká nejen Jakub, ale my všichni.