Mladý a krásný Zeman zase řádí. Vyřídí si soukromé msty a Babišovi podá pomocnou ruku

Babišovi teď moc do smíchu není, ale zase může být lépe. Pomůže Zeman?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ústava jako cár papíru, ústavní zvyklosti jako cosi podivného, co je třeba zadupat do země jako nepohodlný hmyz. Hlavní je vlastní ego, obrovská touha se mstít a dokazovat sobě i svým nohsledům, že má moc vládnout této zemi. Prezident Miloš Zeman však možná žene republiku do vládní krize, třeba i k pádu kabinetu Andreje Babiše. Nebo je to všechno výborně vykalkulovaná a promyšlená hra?

/KOMENTÁŘ/ Nemá cenu se bavit o tom, že ve svém stavu by měl být Miloš Zeman na Vysočině a užívat si zaslouženého odpočinku. Prezidentem být musí zkrátka proto, že je třeba uspokojit až příliš mnoho mocenských skupin a zájmů. Co na tom, že je na něj velmi smutný pohled a takovou potupu sebe sama si nezaslouží ani veřejný nepřítel číslo jedna, natož osobnost jeho formátu. Co už, s tím nic nenaděláme, nechme to tedy být.

Hradní zloun si mne ruce spokojeností

Mnohem důležitější je, co se děje právě teď. Miloš Zeman se zdánlivě opět "zasekl", když odmítl odvolat ministra kultury Antonína Staňka. Přitom ústava praví, že když mu premiér země doručí demisi, daného ministra odvolat musí. Tvůrci ústavy však nepočítali s tím, že na Hradě může sedět jako žába na prameni zlý troll, který se bude spokojeně zubit tomu, když půjde proti proudu. Takže ústava nepraví, v jaké lhůtě má k odvolání dojít. „Jak kdysi řekl Václav Havel, nejsem automat na podpisy,“ reagoval prezident.

Z toho plyne, že případný nový ministr kultury za ČSSD Michal Šmarda zatím může být v klidu a spřádat si plány, jak být hlavním volebním manažerem sociální demokracie pro krajské volby v příštím roce. Celá šaráda může trvat i měsíce. „Já jsem mladý a krásný a já dlouho vydržím, takže mně tato doba vůbec nevadí,“ má jasno hlava státu.

Jan Chvojka, Šéf poslaneckého klubu ČSSD:
„Pokud by kompetenční žaloba nepřipadala v úvahu, tak si myslím, že nemá cenu v takovéto vládě setrvávat, pokud má ČSSD ještě nějaké zbytky hrdost.“

Mocenské spojení Zeman - Babiš

To je ale vlastně to nejmenší. Protože jestli ČSSD splní své sliby (alespoň tentokrát), tak její ministři odejdou z vlády. Dle koaliční smlouvy z toho plyne, že demisi složí i ministři za ANO. Tím pádem končí celá vláda Andreje Babiše, který už prohlásil, že na Zemana za jeho obstrukce kompetenční žalobu podávat nebude.

Je to právě další mocenské spojení Babiš - Zeman, o co tady jde? Protože Andrej Babiš je stále nervóznější a začíná chybovat. Státní rezervy rozházel, nasliboval nesmysly jako sportovní haly apod., peníze chybí například v sociální oblasti i dalších důležitých oblastech. Takže se dá očekávat, že jeho "loajální" voliči začnou hledat jiné alternativy. Nechme teď stranou, ke komu se budou přiklánět. 

Babišova poslední šance?

A tak je tu jediná přijatelná možnost, kterou jsou předčasné volby. Jedině tak si Andrej Babiš zajistí moc na další čtyři roky. Kdyby byly čistě teoreticky letos na podzim, může si udržet vládu až do roku 2023. A to je o dva roky více, než kdyby jako předseda vlády skončil v řádném termínu, tedy v roce 2021. Samozřejmě je v tomto "vzorci" nutné počítat s tím, že se další část tohoto národa probere a přestane se chovat jako postižena sněžnou slepotou. Ale v koutku duše tomu věříme, že?

Miroslav Kalousek (TOP 09):
„Miloši Zemanovi se plní jeho sen : Mít premiéra, kterého drží pevně v hrsti. Proto bude podporovat setrvání Andreje Babiše ve funkci, ale bude ho co nejvíc oslabovat. Je mu jedno, jaké škody to nadělá doma i v zahraničí. Kdyby ANO mělo jen špetku odpovědnosti k vlasti, vymění premiéra.“

Má to totiž jasnou logiku. Premiér moc dobře ví, že jakmile definitivně popraskají všechny bubliny, které vytvořil, preference mu začnou kelsat, voliči půjdou "o dům dál". Takže jestli se mu v horizontu měsíců podaří nenápadně "složit" vládu, tedy tak, aby on v tom byl nevinně a mohl ukazovat na jiné (v tomto případě na obětního beránka v podobě ČSSD), má ještě šanci.

Miloš Zeman jistě rád přispěchá s pomocnou rukou. Antonín Staněk je dlouhodobě jeho kůň, navíc je patrné, že současná ČSSD mu stále pořádně leží v žaludku. A jak známo, on nikdy neodpouští. Využít možnost k další soukromé pomstě se tak může jevit jako voda na jeho mlýn.