Miloš Zeman a jeho láska ke kultuře. Ministra Staňka nechtěl odvolat, protože mají stejný vkus

Je to pěkná parta, ale ne každý může být nedělník
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Situace kolem vlády Andreje Babiše je stále velmi zamotaná. Jediná jistota je, že ministr kultury Antonín Staněk už nadále nebude odvolávat ředitele kulturních intitucí, jak byl doteď zvyklý. Miloš Zeman nakonec ustoupil, ale opravdu jen o jeden stařecký krok. 

/S NADHLEDEM/ Už je to ohraná písnička. Prezident si prostě šlape cestičky v zákoně tak, jak ho napadne. Kritici mu tento jeho přístup zcela logicky vyčítají a důvod nacházejí v jeho libosti v politických hrátkách. Ovšem je věc málo známá, že mnoho z toho, co Miloš Zeman dělá, je způsobeno stařeckou senilitou. U údajného článku Ferdinanda Peroutky s titulkem „Hitler je gentleman” jsme se s tím setkali poprvé. 

Při čtení ústavy se tento jev projevil naplno. Zdá se, že mu však někdo konečně vyložil zákony tak, jak se mají. Antonína Staňka totiž nakonec asi opravdu odvolá. Alespoň to vyplynulo z jejich společné schůzky s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. Prezident tak není takový stratég, jak si lidé myslí. Tentokrát je to však zcela nový případ. 

Rande se Staňkem

Láska každému zamotá hlavu. O to víc, když už jste v letech. Romantika stranou. Když se osobní sympatie spojí s politikou, jde do tuhého. V posledních dnech jsme byli svědky nového přátelství, které údajně přerostlo až za hranu politické profesionality. Ministr kultury sice podal demisi, ale nakonec se mu nikam moc nechtělo. Stal se totiž pravidelným společníkem při osobních kulturních akcích na zámku v Lánech. 

Společně s Milošem Zemanem a Jiřím Ovčáčkem založili skupinu zvanou nedělníci. Všichni se údajně pohodlně usadí do křesel a koukají na ty nejlepší filmy z dob socialismu. Co je tak kulturně spojuje? Překvapivě je to jedno jméno - Jiřina Bohdalová. 

V malém útulném kině v Lánech je toho však na programu mnohem víc. „S panem prezidentem jsme si opravdu sedli. Máme stejný vkus a přišlo mu najednou líto, že bych měl z ministerstva odejít. Někdo s takovým rozhledem jako já tam prý patří,” sdělil redakci ministr Staněk. 

Miloš Zeman nakonec demisi svého oblíbeného ministra přijme k 31. 7. Proč však tak otálel? Ve vzduchu visí podezření, že mu chtěl dopřát ještě jednu ministerskou výplatu. 

Politický stratég

Dnes se tak ocitáme ve zvláštní situaci. Zeman přijme demisi ministra Staňka, ale ČSSD stůj co stůj potřebuje prosadit svého Šmardu. Ten se prezidentovi vůbec nelíbí, protože se doslechl, že má zcela jiný vkus na filmy, divadlo a hudbu. Nejvíc ho uráží, že pan Šmarda nemá rád filmy Zdeňka Trošky a Filipa Renče. Podobná neshoda panuje i u jména Daniela Hůlky a na hůlku se panu prezidentovi nesahá… 

Po dlouhé době jsme tak byli svědkem politické kauzy, kterou Zeman vůbec nepromýšlel, ale jen se řídil svými city. Loučení se Staňkem bude těžké, ale údajně to nic nemění na tom, že se občas v neděli společně setkají u nějakého pěkného filmu. To Šmardu určitě nečeká a kdo ví, co se vlastně v hlavě pana prezidenta za pár dní upeče. Zda nakonec stejně ČSSD odejde, je otázkou následujících dní. 

Politická reality show už ztrácí sledovanost, takže je otázka, pro koho je tato show, režírovaná z hradu, prospěšná. Čím dál tím víc vychází najevo, že Miloš Zeman své kroky nepromýšlí tak jako dřív. Prázdninovým žertům pana prezidenta už nerozumí vůbec nikdo. Andrej Babiš radši odjel na dovolenou a Jan Hamáček se snaží před kamerami držet tzv. poker face. Údajně chtěl být také součástí skupiny nedělníků, ale o těch přestal uvažovat od té doby, co začal praktikovat buddhismus. 

Přejme tak panu Zemanovi a panu Staňkovi, aby si užili společné chvíle a pokud možno moc nezatěžovali hlavy zmateným občanům této země.