Babiš nám slíbil očkování, místo toho chce dát vakcínu puberťákům. Nechá nás klidně umřít, říká Jarmila (72)

Může premiér Babiš na tragédii na jižní Moravě získat předvolební body
 

Slibem nezarmoutíš, řekl si zřejmě premiér Andrej Babiš, když 14. března ve svém internetovém pořadu Čau lidi slíbil, že od 6. dubna se v České republice každý den proti nemoci covid-19 naočkuje 100 tisíc lidí. Realita však značně pokulhává. Navíc i přesto, že ještě nejsou naočkováni všichni senioři nad 65 a dokonce ani nad 70 let, Babiš plánuje spustit registraci pro teenagery.

Ve středu se spustí registrace pro lidi ve věku 50-54 let. Nejpozději 1. června by pak měly mít možnost zapsat se všechny osoby nad šestnáct let, které mají o očkování zájem. Andrej Babiš to znovu sdělil ve svém "oficiálním" komunikačním kanálu na internetu. Jenomže problém je v tom, že dodnes na termín čekají i osoby starší sedmdesáti let.

Vnuci se k nám bojí chodit

„Registrovala jsem se před dvěma měsíci. Zatím mi nepřišla žádná výzva, abych se někam dostavila. Nechápu to, prý jsme prioritní skupina. Tak proč nenaočkují dřív nás, než to slíbí nějakým puberťákům. Chce nás nechat umřít,“ vysvětlovala Čtidoma.cz dvaasedmdesátiletá paní Jarmila z menšího města na jižní Moravě.

Není v tom ale zdaleka sama. Stejně pro náš web hovořil i pan Karel Kovařík z vesnice poblíž Opavy. „Mně je osmašedesát. Vnuci se k nám bojí chodit, aby nepřitáhli nějaký bordel. Jak dlouho ještě chtějí, abychom byli zavření doma? Slíbili nám vakcíny, místo toho mi říkají, že půjdou na řadu mladí. Přeju jim to, ale není to správné.“

Jsou obrovské rozdíly

„Ve středu otevíráme registraci pro věkovou kategorii 50 až 54 let. Těchto lidí podle naší evidence je 690 tisíc. Pokud to takhle půjde dál a dodávky budou fungovat, můžeme de facto každý týden otvírat další věkové kategorie po pěti letech. Doufám, že nejpozději 1. června otevřeme věkovou kategorii pro všechny,” prohlásil Andrej Babiš. 

Faktem je, že jsou místa, kde jde očkování jako na drátkách. Například v Pelhřimově na Vysočině už tento týden první vakcínu dostanou lidé registrovaní minulý týden. Stejně tak třeba na Berounsku. Ovšem je zřejmé, že systém není nastaven dobře. Zatímco někde nejsou očkováni ani sedmdesátníci, jinde za chvíli přijde řada na padesátníky.

KAM DÁL: Vstříc obézním zítřkům: Vláda zařídila, že děti nesportují, ale chlastají před supermarkety. Zapomeňme na Nagano či Ledeckou.