Babiš s Vojtěchem hlásali do světa připravenost nemocnic a doporučovali očkování na chřipku. Výsledek vidíme

Podle premiéra a ministra zdravotnictví byly nemocnice na vše připravené, problémy neviděli
 

Nouzový stav v Česku skončí 14. února, poslanci jeho prodloužení neschválili. Vláda v čele s Andrejem Babišem tvrdí, že opozice může za to, že se otevřou obchody, lidé se začnou setkávat a bude více mrtvých. Za prvé to není pravda, vláda může většinu dosavadních opatření dále uplatňovat. Za druhé to byl právě premiér a jeho ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, kteří loni v únoru tvrdili, že jsme na vše připraveni. Výsledek dnes vidíme kolem sebe.

Místo vyjednávaní podpory pro prodloužení nouzového stavu exhiboval Andrej Babiš v rámci PR akce v Maďarsku a v Srbsku, aby se po návratu snažil vystrašené veřejnosti ukázat dokonalost ruské očkovací vakcíny Sputnik V. Budiž, předseda vlády vede předvolební kampaň prakticky neustále.

Další bianco šek nebude

I v jeho případě je to však zarážející v době, kdy potřebuje hlasy a dobře ví, že dosud loajální komunisté ho tentokrát nepodrží. Není se čemu divit, že opoziční poslanci další bianco šek nedali a nouzový stav nepodpořili. Tím spíš, že už tu dávno mohl být pandemický zákon, podle kterého jsme se mohli řídit.

„Celý systém se rozpadl, nikdo neměří ani nevyhodnocuje účinnost opatření, vláda zmatkuje. Chybí motivace i hledání řešení, vládnou nám jen pomocí příkazů a restrikcí,“ uvedl například předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Už loni v lednu se mohli připravit

Vláda měla na přípravu opatření a jejich uvádění do praxe více než rok. „Už 27.1. mohl být ve sněmovně mimořádný bod "koronavirus", jelikož nákaza již byla v Evropě. A jsem si jistý, že všichni lékaři poslanci by opatření, která by vláda v čele s premiérem navrhla, podpořili. Prevence je příprava na situaci, o které doufáme, že nenastane a věříme, že se nás netýká. Jenže premiér pouze věřil a doufal a teď je vláčen událostmi,“ řekl Čtidoma.cz na začátku března 2020 poslanec za TOP 09 Vlastimil Válek.

Už na začátku ledna loňského roku bylo totiž jasné, že k nám nový typ koronaviru dorazí. Vláda nekonala. „Jsme připraveni, já bych nechtěl vyvolávat nějakou paniku. To riziko tady beze sporu existuje a je nutné, abychom byli koordinováni. Nemocnice jsou na to cvičeny,“ sděloval na konci února 2020 tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Více než rok se opakovaly chyby

Následující měsíce ukázaly, jak šeredně se pan Vojtěch pletl a jak už tenkrát vláda naprosto podcenila situaci. Situace se pak prakticky vždy opakovala, kabinet Andreje Babiše reagoval až na vzniklý stav a horko těžko doháněl to, co podcenil.

Adam Vojtěch dokonce 4. února 2020 pro Mladou Frontu Dnes tvrdil: „Jedno pozitivum však přece jenom koronavirus přinesl. Lidé začali, vlastně nevědomky, více dbát na prevenci před obyčejnou chřipkou.“ Jak šeredně se pan exministr spetl. 

Lidé možná mají krátkou paměť, ale zase nejsou úplně blbí. Většinou. Takže dnes vinit opozici z něčeho, do čeho tu vláda více než rok hází vidle, by mohlo být komické, kdyby to nebylo tak tragické...

KAM DÁL: V ruských autech nejezdí komunisté ani prezident. Tak proč bychom měli mít vakcínu Sputnik?