Babišova čistka: Ve středu poletí Plaga i Blatný, dovolili si velkou nehoráznost

Znelíbit se Babišovi i Zemanovi, to je téměř jistá konečná
 

Středa bude zřejmě černým dnem ministra zdravotnictví Jana Blatného a šéfa resortu školství Roberty Plagy. Oba by podle všeho měli ve svých funkcích skončit. Premiér Andrej Babiš je dlouhodobě kritizuje, Blatný se navíc znelíbil i prezidentovi. Chtěl totiž "nehoráznost" - požadoval, aby očkovací látku Sputnik V před použitím v České republice schválila Evropská agentura pro léčivé přípravky. A Plaga byl na předsedu vlády zřejmě drzý, protože chtěl něco jiného než on.

Informaci o odvolání obou ministrů redakci Čtidoma.cz potvrdil se situací dobře obeznámený zdroj, který si však z obav o zaměstnání a "msty ze strany vlivných lidí" nepřál být jmenován. Stejné informace však mají například i Novinky, Prima CNN a další média.

Proč Blatný nejspíš skončí?

Nástupcem Blatného by se měl stát ředitel Fakultní nemocnice Petr Arenberger. „Ambici být ministrem nezbytně nutně nemám, ale kdyby bylo potřeba, tak mě znáte, že já rád pomáhám všem,“ řekl už dříve Novinkám.

Ministrovi měl srazit vaz jeho postoj k novým lékům proti nemoci covid-19 a postup v tendru nákupu testů pro školy. Alespoň tak se nedávno vyjádřil premiér Babiš, který Blatnému poslal dva vytýkací dopisy. Samozřejmě mu nepomohla ani nevole Miloše Zemana, který je výrazným zastáncem vakcíny Sputnik V. Hlava státu jeho odvolání výslovně žádala. Arenberger je v případě Sputniku V "jeho člověk".

Kdo místo Plagy?

Pokud jde o Roberta Plagu, ten se svému šéfovi znelíbil hlavně odmítáním úředních maturit. Nepřidala mu ani skutečnost, že prosazuje střídání žáků ve školách po týdnech. Jsou to tedy opáčné názory, než které zastává Andrej Babiš.

V Plagově případě se dá o jeho nástupci pouze spekulovat, žádné jasnější indicie nejsou. Spekuluje se o poslanci za hnutí ANO a bývalém rektorovi Vysokého učení technického v Brně Karlu Raisovi či o poslanci Patriku Nacherovi. Více se ale zřejmě dozvíme až ve středu.

KAM DÁL: Andrej Babiš nečekaně končí, vláda nejspíš složí demisi.