Karel Schwarzenberg: Pracovat v této vládě, to musí být člověk masochista nebo blázen

Jeho dědičný šlechtický titul je „kníže ze Schwarzenbergu, vévoda krumlovský, hrabě ze Sulzu a lankrabě klettgavský“. Je též rytířem rakouského Řádu zlatého rouna
 

Předseda vlády poslal ministru zdravotnictví, kterého si sám vybral, už dva vytýkací dopisy. Andrej Babiš není spokojen s prací ministra zdravotnictví Jana Blatného, vytýká mu manažerské selhání a apeluje na něj, aby se to už neopakovalo. Kdyby nebyla situace tak vážná a neumírali lidé, dal by se z toho napsat docela pěkný komiks. Mohl by mít název třeba Podle sebe soudím tebe, Co prošlo mně, tobě rozhodně ne, Tvoje chyby potrestáme, moje zameteme pod koberec a tak dále.

Chaos, nekompetentní rozhodnutí střídá šílené nařízení, aby bylo za pár hodin zrušeno, jeden ministr neví, co dělá jiný, a nad tím vším "dohlíží" premiér, jehož střety zájmů jsou už tak běžné, že se staly součástí každodenního života.

Lidé jsou zoufalí, často nevědí, kudy kam. „Velkou část odpovědnosti nese premiér, jeho chaotické řízení a neochota naslouchat návrhům, jak lidem pomoci,“ řekl nedávno pro Čtidoma.cz předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Klesat hlouběji jde jen těžko

Nad jednámím předsedy vlády nekroutí hlavou sám. Podle mnohých je právě Babiš jedním z hlavních viníků stavu, ve kterém se dnes nacházíme. Tanečky kolem pana Blatného jsou v podstatě takovou třešničkou na dortu, která celkový dojem víc pokazit nemůže zkrátka proto, že klesat se už dá jen velmi těžko.

„Dokud bude premiérem Anrej Babiš, je úplně jedno, kdo bude za ANO ministrem zdravotnictví,” tvrdil pro Čtidoma.cz Miroslav Kalousek. Jen pár dní po tomto komentáři nastoupil Jan Blatný. A jeho dny jsou možná také sečteny. Tím spíš, když prezident Miloš Zeman vehementně prosazuje jeho odstoupení. Pakt premiér - prezident už několikrát zafungoval.

Ministra je mi pomalu líto

Pracovat v takové atmosféře je pro každého člověka strašidelná představa. Tím spíš pro ministra, na jehož bedrech leží životy lidí. „Pan premiér Babiš prohlásil v rozhovoru pro server TN .cz, že příští týden nedojde k výměně ministra zdravotnictví. Pomalu je mi ministra Blatného opravdu líto. Tedy takto bych si já netroufl zacházet s žádným svým zaměstnancem. Abych mu řekl, že ho tento týden ještě nevyhodím, to je opravdu jedinečný přístup. Pracovat v této vládě, to musí být člověk masochista nebo blázen,“ myslí si čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

KAM DÁL: Zdravotní sestra z první linie nemá nárok na očkování. Bojím se, že nakazím syna, je silný astmatik, říká.