Kříže a řvouni. Babišův úsměv stále drží a s vajíčkem ve tváři míří za volebním vítězstvím

Andrej Babiš jde vládě po krku obstrukcemi, ve sněmovně hodlá blábolit celé dny
 

Jsou Češi opravdu tak nepoučitelní, a raději přivřou oči před hrubými prohřešky Andreje Babiše než aby hledali osobní shodu v nabídce ostatních stran? Proč je charisma lídra ANO natolik přitažlivé, že je mu odpuštěno téměř vše? Na to odpověděl jediný půlden u zmrzlinářského vozu v Průhonicích, kdy se aktivisté mohli přetrhnout v hlasitosti, opoziční politici v komentářích a Babiš z něj vyšel jako národní hrdina. 

/KOMENTÁŘ/ Andrej Babiš se po zásahu vajíčkem na průhonickém náměstí nadšeně usmíval, nechal se schoulit do náruče bodyguarda a jako zraněné štěňátko se schoval před nespokojenými řvouny do útrob cukrárny Paloma, kterou sám na průhonickém náměsti provozuje. Že se ráno na stejném místě odehrála velmi povedená akce spolku Milion chvilek pro demokracii bylo rázem zapomenuto. Kříže na dlažbě, po nichž musel Babiš kráčet na místo politického mítinku, už nikoho nezajímaly.

Kontaktní předvolební kampaň rozjel premiér velmi razantně. Orientuje se především na nízkopříjmovou skupinu obyvatelstva, a své oblíbené důchodce, k nimž se často a rád hlásí. Sám sice nikdy nebude řešit, jestli má jít nakupovat do akcí v Lidlu nebo popojet dvě zastávky do Kauflandu, ale jeho geniální schopnost naslouchat těm, kteří k němu obdivně vzhlíží, mu zcela stačí. A také ví, čím si je v době prázdnin koupit. 

Pro "své" lidi je modlou

Andreji Babišovi stačí, aby volič uvěřil, že ač se jeho - ve svěřenském fondu zaparkované - firmy pohybují v miliardových obratech, je jedním z nich. Zdaleka totiž netuší, že za cenu jeho bot by mohli zaplatit tři nájmy, za jeho světřík by měli měsíc či dva co jíst. Dvacet možná až třicet procent občanů Česka mu věří každé slovo, nedají na něj dopustit a pokud by jim snad chtěl někdo ukázat jinou pravdu, jsou zásadně proti. Pro své věrné je Andrej Babiš modlou a všichni, kdo s ním nesouhlasí, ukazují na jeho prohřešky nebo si snad dovolují konfrontovat jej s realitou, jsou pro ně jen póvl, který nikdy nic nedokázal. A toho umí lídr ANO 2011 velmi umně využívat.

Lízejte! Křičte! Útočte!

Během posledních dvou let přitom premiér ztratil značnou část původních voličů, kteří mu utekli k extremistům SPD nebo Volnému bloku. A to především kvůli covidovým opatřením, která stoupenci Okamury a Volného nemohou vystát. Přišli to Babišovi osobně říct i do Průhonic, kde uspořádal svou první akci Lízejte, než to zakážou. Na místní náměstí lákal na vanilkovou a čokoládovou zmrzlinu a podnětem pro tuto aktivitu byl zcela nevýznamný tweet Pitátské strany, která řešila téma záchrany planety Země přes veganské ovocné nanuky.

A zatímco Piráti sklidili za svůj naivně prezentovaný nápad posměch, Babišovi PRisté dokázali téma skvěle pojmout a vytřískat na něm důležité předvolební body. I se řvoucí dvacítkou fanatických popiračů covidu, kteří premiéra častovali sotva srozumitelnými hesly. Jejich neandrtálské chování, které vyvrcholilo hozením vajíčka směrem k Andreji Babišovi, bylo trapné, avšak vládní propagandě posloužilo neskutečně.

Až by si člověk pomyslel, že si je snad Prchalova marketingová skupina sama objednala, dovezla a zaplatila. A vajíčko na premiéra vrhla po domluvě, neboť jeho výraz po ataku zdaleka nevypadal zaskočeně či vyděšeně. 

Ztráta bodů bez účasti

Premiér dostal vajíčkem do obličeje, a jako mučedník musel na vlastní akci, kam zval své příznivce, čelit odpůrcům a jejich útokům. To bylo téma, které PR tým Babiše z předvolební akce vytřískal a takhle si budou "zmrzlinářskou akci" jeho příznivci či nerozhodnutí voliči pamatovat. 

A je úplně jedno, že s nepovedenou částí zmrzlinového dne, neměla nic společného opozice. Přesto na ní ztratila body a zcela bez boje je nechala Andreji Babišovi, který už si může s volebním výsledkem dělat víceméně, co chce. Lidé kolem něj opět dělají svou práci lépe, než si kdo uměl představit a sice vtipné, leč neúčinné hlášky lídrů ostatních stran či bývalých politických matadorů s tím nenadělají vůbec nic. Protože kdo tady umí nabídnout zmrzku, knížku plnou slibů, vzrušující divadlo a vlídné slovo v jednom?

Jedině Andrej Babiš, trestně stíhaný premiér, jehož vláda nese nesmazatelnou vinu na 30 tisích obětech koronaviru v Česku, zdevastovaných veřejných financích i naprostém rozkladu státní správy. 

KAM DÁL: Volby 2021: Nesplnitelné sliby, kupování voličů i kruté přešlapy. Babišovo hnutí kosí bezzubé oponenty.