Volby 2021: Nesplnitelné sliby, kupování voličů i kruté přešlapy. Babišovo hnutí kosí bezzubé oponenty

Premiér Andrej Babiš bojuje o své křeslo sliby a voliči na ně slyší
 

Volby do Poslanecké sněmovny proběhnou v říjnu a už nyní je jasné, že dvě vzniklé koalice pravicových stran ztratily veškerý náskok, který po svém vzniku u voličů oproti hnutí ANO 2011 nasbíraly. Premiér Andrej Babiš bez skrupulí využívá své pozice vládnoucí strany a prodává lidem po celém Česku nevídané bonusy. A bez ohledu na to, že své předvolební sliby z roku 2017 vůbec  nenaplnil, mu někteří občané opět zobou z ruky jako kdysi pocukrované koblihy. 

Český volič nemá rozhodování před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny vůbec snadné. Pokud by se chtěl řídit podle osobních preferencí či programu a nevolit vládnoucí ANO, musel by odhlédnout od nepochopitelných útoků, které vůči sobě vedou slepené koalice Pirátů se STAN a Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL).

Z jejich půtek těží pouze extrémisté, k nimž se ovšem voličům tradičních pravicových stran odklánět příliš nechce. Pokud by se chtěl volič nechat koupit, pak mu za jeho podporu nabízí nejvíce slibů i odměn hnutí ANO. Od opozice ani spoluvládnoucí ČSSD nedostává v nabídce téměř nic a jestli si to lídři koalic rychle neuvědomí, Andrej Babiš bude v říjnu opět pověřen sestavením vlády. 

Náskok je pryč

Když v zimě ohlásilo pět pravicových uskupení, že se rozdělí do dvou koalic, zavládlo u voličů opozičních stran nadšení. Těšili se na programy, spolupráci a soustředěný "boj proti společnému nepříteli“. I podle předvolebních průzkumů se zdálo se, že vše směřuje ke konci Andreje Babiše ve funkci premiéra a rozbití bloku Pražský hrad - Strakova akademie, který v současném Česku vládne pevným vzájemným propojením. Jenomže po pár měsících marné snahy obou koalic o kradení si hlasů navzájem je jasné, že se žádný jasný výsledek v nadcházejících volbách konat nebude.

Absurdní útoky ODS na Piráty, kteří navíc tropí kruté přešlapy především na úrovni krajských lídrů, jsou k nepochopení. O hnutí STAN není vidu ani slechu, o existenci KDU-ČSL už můžeme jen pochybovat. TOP 09 má sice výraznou předsedkyni, ale jediný předvolební program "antibabiš" už se opravdu přejedl. Pořekadlo "dva se perou, Andrej Babiš se směje" platí bezvýhradně a premiér si jde směle za dalším vítězstvím. 

K upevnění své pozice u voličské základny využívá lídr hnutí ANO 2011 pozici ve vládě, kdy voličům den za dnem nabízí jen těžko uvěřitelnou předvolební bramboračku, namíchanou z nesplnitelných slibů, populistických hesel a osobních exhibicionistických aktivit po celém Česku. Jenomže jeho kroky jsou vidět, slyšet a dostává se jim odezvy v médiích i na sociálních sítích.

Babiš vyhlásí populisticky dva dny volna pro očkované a mluví o nich ještě týden celá země. Koalice reaguje naprosto špatně, neboť poukazuje na 21 miliard, které bude tento krok stát. Zcela opomíjí zdůraznit to nejdůležitější: premiér Babiš kastuje lidi! Na zásadní fakt tohoto populistického kroku upozorní až média, ale ta Babišův volič nijak přehnaně nesleduje.

Vláda schvaluje návrh Jany Maláčové z ČSSD - 500 kč za každé vychované dítě pro každou ženu k důchodu. Ministryně se může ukřičet, že to byla ona, kdo toto pro ženy zařídil. Jenomže Andrej Babiš přihazuje jako bonus nový svátek Den českých matek i lázně zdarma pro oslavenkyně a body i voličské hlasy se hrnou k hnutí ANO. 

Sliby - chyby! To v Česku neplatí

Již před čtyřmi roky sliboval Andrej Babiš rychlobruslařskou halu pro Martinu Sáblíkovou nebo Apple store v centru Prahy. Nic z toho v Česku nemáme a přitom už buduje obří onkologické centrum, o jehož existenci mají pochybnosti všichni odborníci na danou lékařskou tematiku. Čipování psů bude po vyhraných volbách samozřejmě zdarma, stejně tak i poplatky za psy - to vše plánuje Babiš pro důchodce, na nichž mu tolik záleží.

Pokud lidé zvolí premiéra znovu, dočkají se také levných modulových bytů z továrny, balonů na sledování migrace i založení České kosmické agentury. Ve výčtu Babišových slibů by se dalo pokračovat donekonečna, jeho PR tým jich má v hlavách nespočet a on je umí jako správný populista národu prodat. Dokonce je má sepsané v knize, kterou nyní rozdává na svých cestách po Česku. Ty probíhají samozřejmě jako oficiální výlety pana premiéra s vládní agendou a hnutí ANO, potažmo jeho lídra, nestojí téměř nic. 

Premiér Babiš to má dobře spočítané - ukáže klukům na fotbalovém hřišti, jak dokáže napálit kopačák i v lakovkách za mnoho tisíc. Přijme s předstíraným nadšením portréty od plzeňského fanouška, na nichž jsou vyobrazeni on i jeho manželka Monika ještě hůř, než by je malířsky zachytil exšéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Snese i pár nadávek na náměstí, kam vyrazí nespokojený občan a využije možnosti vytmavit to "zlodějskému ologarchovi" z očí do očí. Ani virální video, které tento rozlícený výstup Babišova nevoliče zachytí, na situaci v Česku jen máloco změní.

Opozice a plán

Babišovi tohle vše funguje naprosto dokonale, opozice se maximálně škodolibě směje, ale nenabízí nic. Jen vzájemné osočování a programy plné vět od copywriterů, které jejich voličům neodpovídají téměř na nic, natož na nejpalčivější otázku: Jak hodlají strany vyřešit schodek státního rozpočtu, který dokázala Alena Schillerová dotáhnout na 500 miliard pro příští rok? Hnutí STAN má prý nápad a prodává jej heslem "Máme plán"

Občan, který nechce volit populisty ani extrémisty, hledá odpovědi. Potřebuje mít šanci věřit, že se budou lídři stran schopni po volbách domluvit a postavit se rozmarům prezidenta Zemana. Pravicový volič chce být ujištěn, že se ani jedna ze stran koalice nakonec "netrhne" a nepůjde vládnout s Babišem. Nic z toho ale žádný z lídrů SPOLU ani Dvojbloku neříká, a pokud zcela nemlčí, jen donekonečna útočí a kritizuje. Tím se ale nevyhrávají ani dětské půtky, natož nejdůležitější volby pro Česko od roku 1989. 

KAM DÁL: Ministryně Babišovy vlády, ta má času! Maláčová odepisuje na oplzlé vzkazy a dává sbohem velvyslancům.