Mluvčí Ovčáček změnil náboženství. Ve fázi vrcholné zmatenosti cituje dalajlámu a adoruje socialismus

Šéf Tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky se rozhodl citovat Dalajlámu. Záměrně nepřesně
 

Bez oficiálního účtu Jiřího Ovčáčka by byla na českém twitteru nuda. Jenomže občas jsou jeho manipulativní výroky natolik závažné, že by se nejeden uživatel začal bát o zdraví jiného sledujícího. Citací rozhovoru dalajlámy s influencerem Kovym rozpoutal hradní mluvčí tak nepokryté vášně, že by je nestopla ani čínská armáda. 

/OVČÁČKOVO OKÉNKO/ K překvapení mnoha uživatelů platformy twitter si Jiří Ovčáček vybral ke své citaci část rozhovoru s 14. dalajlámou. Jejím zdrojem bylo povídání, které s duchovním vůdcem vedl mladý český influencer Kovy pro Knihovnu Václava Havla. Hradní mluvčí si z dlouhého videa vybral pouze téma, kdy se tibetský Tändzin Gjamccho vyjadřuje ke komunismu a socialismu v nejlidnatější zemi světa. Na webu parlamentnilisty.cz, který pan Ovčáček velmi rád využívá jako zdroj svých zaručených informací, přitom citují z obsáhlého povídání mnohé. Jenomže věta „Myslím, že komunistická myšlenka je velmi dobrá; když jsem byl v Číně, když jsem byl v Pekingu, chtěl jsem vstoupit do komunistické strany. Mám rád myšlenku socialismu a pracujícího lidu, zejména ochranu práv pracujících:“ musela zazářit při jeho selektivní slepotě tak rudě, že by si takové znamení nevysnil ani v nejdivočejších představách. 

Aby kamarád Václava Havla, spřízněná duše "pražské kavárny", osobní přítel Baracka Obamy mluvil takto pozitivně o čínském zřízení? Tomu snad nemohl mluvčí Pražského hradu ani uvěřit a snad si i rozhovor samotný potají pustil. A logicky selektivně nepřečetl ani neslyšel hned další větu, která bezprostředně následovala a zasazovala celé toto rčení do kontextu. Jenomže kontext - to je slovo, které manipulátoři s informacemi příliš neuznávají a vlastně je pro ně největším nebezpečím v jejich touze ovlivňovat veřejné mínění. 

Co tedy dalajláma v rozhovoru po Ovčáčkem citované větě dále řekl? „Totalitní zřízení ale nemá šanci přežít, ani v Číně, zatímco buddhismus bude žít dál. Příští století by mohlo být stoletím buddhismu.“ Něco takového hradní mluvčí už ale poslouchat nechce, natož takovou myšlenku šířit dál.

A tím vytočil mnoho svých sledujících, kteří ho na jeho neprofesionální citaci upozornili. „Jiří, běž do Číny a užij si ten jejich komunismus. Nevracej se...“ napsal Kocourdomaci, Martin Krátký doplnil: „Tak to už je vrchol, pane Ovčáčku. Vy vážně citujete a píšete, cokoliv se vám hodí a ještě nepravdivě. Je mi z vás špatně... Od jeho svátosti byste se měl inspirovat a nešířit dezinformace a nenávist, jako to děláte neustále.“

KAM DÁL: Jiří Ovčáček potopil svého šéfa z Hradu. Vyzradil, že už nemá moc.