Předčasné volby jsou stále ve hře. Ivan Bartoš vysvětlil, kdy k nim může dojít a proč jsou důležité

Ivan Bartoš a Vít Rakušan mají důvod k úsměvu. Z rukávů totiž chystají vytáhnout nečekaný trumf
 

Hlavně neposílit moc prezidenta, přejí si lídři Pirátů a hnutí STAN. Jak to udělat a zároveň se zbavit vlády Andreje Babiše? Podle Ivana Bartoše a Víta Rakušana je jediné možné řešení v podobě předčasných voleb. Koalice SPOLU, s jejímiž zástupci dnes oba politici jednali, se na to však zatím příliš netváří. To se ale může změnit už ve středu.

Zástupci Pirátů a Starostů znovu usedli k jednání s představiteli koalice SPOLU. Tématem schůzky byl možný způsob ukončení vlády Andreje Babiše. K dohodě však opět nedošlo. „Chtěli jsme je přesvědčit, že nedůvěra vládě, jak chtějí oni, není v současné chvíli tím nejšťastnějším řešením. Nepovedlo se. Trváme však na tom, že varianta předčasných voleb je jedinou férovou možností, která vrátí moc do rukou občanů naší země,“ vysvětlil Bartoš.

Kdy mohou být předčasné volby?

Podle něj není možné nechat zemi dojít až k ústavní krizi. „I v souvislosti s událostmi posledních dní je nezodpovědné vůči občanům této země předat moc do rukou prezidenta, který relativizuje závěry zpravodajských služeb a podkopává jejich důvěru,“ má jasno lídr Pirátů. Zároveň předestřel, za jakých podmínek by se mohly předčasné volby konat. 

„Pokud dojde ve středu v Senátu ke schválení volebního zákona, budeme jednat se všemi relevantními politickými aktéry a začneme shánět podpisy k rozpuštění Sněmovny. Následovat by pak měly předčasné volby, ve kterých už budou mít vše v rukách voliči.“

Jediná cesta, jak se zbavit vlády Babiše

Možnost jednání s dalšími politickými subjekty potvrdil i Vít Rakušan. „Hodláme jednat s dalšími stranami, protože chceme dojít ke společnému postupu v podobě předčasných voleb, které jsou opravdu jedinou logickou cestou, jak ukončit vládu Andreje Babiše, aniž bychom ohrozili politickou stabilitu České republiky.“

Zároveň dodal, že přenechat karty hradní klice v době, kdy jsme v diplomatickém sporu s Ruskem, by bylo hazardem s bezpečím celé země. „Naším cílem je předejít dalším zmatkům ve společnosti, pomoci k uklidnění situace a vrátit zemi do správných rukou, tedy občanům. I to jsme se snažili vysvětlit koalici SPOLU a vyzvali je, aby se připojili k této iniciativě.” 

KAM DÁL: Michael Kocáb poslal do Senátu návrh ústavní žaloby na prezidenta. Předseda Vystrčil už reagoval.