Ruská vakcína Sputnik má spasit Česko, Babiš ochotným mesiášem. Chceme být opět satelitem velkého bratra?

Obsazení vlády ČR vybírá premiér Babiš podle velmi zvláštního klíče
 

BioNTech a Pfizer, Moderna, AstraZeneca. To jsou firmy, jejichž vakcíny jsou v Evropě schváleny jako bezpečné a účinné a mohou se používat k očkování proti nemoci covid-19. Česko jich objednalo dostatek. Přesto se premiér Andrej Babiš vydal na PR akci do Maďarska, po návratu velebí ruskou vakcínu Sputnik V. O té se ale mnoho neví a v EU není schválena. Spolupráci s ministerstvem zdravotnictví navíc ukončila firma Semantic Visions, která poukázala na ruské dezinformační aktivity. Náhoda? A opravdu má odborníkům prakticky neznámý Sputnik spasit svět?

Podle zjištění expertů z AntiCovid týmu vláda objednala celkem 12 milionů dávek vakcíny od firmy Pfizer a 3 miliony dávek od AstraZeneca. Koordinátorka očkování Kateřina Baťhová pak na začátku února řekla, že „Moderna měla dodat 110 tisíc dávek v únoru, 105 tisíc v březnu a ve druhém čtvrtletí 800 tisíc.“ Celkem je to tedy od Moderny 1 015 000 dávek (nechme stranou zpoždění dodávek, které zřejmě bude).

V konečném součtu má tedy Česká republika dostat přes 16 milionů dávek vakcíny. Proočkovat nutných 60 procent populace by se tak klidně mohlo zvládnout pouze Pfizerem, což je také jeden ze závěrů AntiCovid týmu, který má redakce Čtidoma.cz k dispozici.

Nedostatek vakcíny nehrozí

Podle odborníků nehrozí, že by dávek nebylo dost. Maximálně dojde k doručení o něco později. „Druhou dávku můžeme dát klidně až za dva měsíce, až jí bude dostatek,“ říká v tomto článku na Čtidoma.cz imunolog z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Brno Vojtěch Thon. Podle něj firmy vakcíny vyrábějí ve velkém a nehrozí, že by jí bylo málo.

Andrej Babiš v rámci své PR kampaně prohlásil: „Virus útočí, mutuje. Bojujeme proti němu vakcínou, ale té nemáme dostatek. Je to zabiják.“ Chybí argumenty, jde o to mít za každou cenu nouzový stav. Navíc o Sputniku se neví, jak a zda vůbec zabírá na britskou a africkou mutaci.

Přesto se premiér Andrej Babiš vydal na "inspekční" cestu do Maďarska, aby se svým protějškem Viktorem Orbánem probral možnosti očkovat ruskou vakcínou Sputnik. Ta je ovšem pro evropský trh prakticky neznámá, odborníci neměli možnost seznámit se s prací ruských vědců, natož pak s konečným výsledkem. 

Proč ta PR akce v Maďarsku?

Přesto to vypadá, že český premiér potřeboval pozitivní PR pro Sputnik. Ale proč? Vakcín, které transparentně schválila Evropská komise, o kterých se můžeme všichni dozvědět i ty nejmenší detaily a které mají homologaci, přeci bude podle všeho dost. 

Navíc se objevují informace o tom, že Rusko nemá vakcínu ani pro své vlastní obyvatele. Přesto saturuje satelity. Maďarsko je dlouhodobý a loajální evropský spojenec a "vazal". Íránský mluvčí očkovacího týmu Alireza Raisi už pro televizi IRINN přispěchal s prohlášením, že „Sputnik V je jednou z nejúčinnějších, spolehlivých a renomovaných vakcín, které jsou k dispozici. Mohu s jistotou říci, že jde o jednu ze tří vakcín na světě z hlediska účinnosti.“  A nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí pro jistotu zakázal všechny vakcíny ze západu s tím, že se bude spoléhat na své spojence Rusko a Čínu (ta už vyvinula CoronaVac).

Dezinformace přicházejí z Ruska

Pro Českou republiku je tu ještě jeden problém. Loni v říjnu tuzemské ministerstvo zdravotnictví najalo společnost Semantic Visions, aby monitorovala dezinformace. Teď je spolupráce u konce, ve svém oboru velmi ceněná firma odchází radit do USA. „Vláda na nás nedá, takže nemá smysl pokračovat,“ řekl Hospodářským novinám její šéf František Vrabel.

Semantic Visions totiž poukázala i na dezinformace přicházející z Ruska. A to se pravděpodobně někomu nehodilo do konceptu. Stejně jako rady ohledně komunikace s veřejností, které jsou v podání české vlády na úrovni zlobivého dítěte, které z ruky nechce pustit okousané autíčko. Proč? Protože Sputnik V přeci zachrání svět.

KAM DÁL: Hlavně klid, předsedo, ať vám nerupne cévka. Andrej Babiš nezvládl výrok Ústavního soudu.