Hlavně klid, předsedo, ať vám nerupne cévka. Andrej Babiš nezvládl výrok Ústavního soudu

Premiér se změnil. Co bude dál?
 

Ústavní soud zrušil část volebního zákona, končí diskriminace malých stran na úkor velkých. Například volební výsledek hnutí ANO tak může být mnohem horší, než s jakým jeho lídr Andrej Babiš počítá. Není se čemu divit, že se premiér rozohnil. Měl by si však dávat pozor, není už nejmladší, do toho enormní stres. Taková prasklá cévka v mozku samozřejmě není žádná sranda.

/KOMENTÁŘ/ Narychlo svolaná tisková konference, viditelně naštvaný Andrej Babiš. To vše znamenalo palbu výčitek na všechny strany. Nejvíce to samozřejmě "odnesl" předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Kdyby to jenom trochu šlo, předseda vlády by ho nařkl i z globálního oteplování. Tím spíš, když už nemá po ruce Kalouska.

Vít Rakušan:
„Tvrzení, že by STAN nabídl prezidentskou kandidaturu panu Rychetskému, odmítám. To pouze ukazuje, jaký je mentální svět pana premiéra: kšeftování s výhodami, princip něco za něco, uplácení nabídkami. Takové vidění světa je STAN naprosto cizí.“

A pak ta pravidla politické soutěže...

Rozhodnutí je prý dalším krokem, jak odstranit Babiše z politiky. Nadechnout, vydechnout. Hlavně v klidu, předsedo. Premiér nařkl Rychetského z toho, že není nestranným ústavním soudcem. Podle něj mění pravidla politické soutěže.

Ano, říká to Andrej Babiš, který svoji funkci využívá prakticky neustále k předvolební kampani. Komentovat obří dotace pro Agrofert asi vůbec nemá smysl. Ani to, že pan Babiš za poslední rok podle magazínu Forbes zbohatl o miliardu korun, není pro mnoho lidí překvapivé. Tedy v době, kdy spousta z nich bojuje o holé přežití a prosí vládu o jakoukoli podporu.

Uf, ještě, že přežil

Andrej Babiš paradoxně hovořil o tom, že Rychetský rozhodnutím popřel sám sebe. Ale pane premiére, to přeci nemůžete myslet jako výtku. Vy, který neustále měníte rozhodnutí dle marketingových průzkumů, vy, pro kterého se lži a polopravdy staly normou.

Sorry jako. Dobrou zprávou je, že Andrej Babiš svoji tiskovou konferenci přežil. Smrt nepřejeme nikomu, takže se nám fakt ulevilo. V těžkých chvílích monologu, kdy opět došlo k přeskakování z češtiny do slovenštiny, nám chvílemi bylo ouvej. A vlastně ještě jedna dobrá zpráva - ať se Andrej Babiš vzteká jak chce, s rozhodnutím Ústavního soudu neudělá vůbec, ale opravdu vůbec nic...

KAM DÁL: Ústavní soud zrušil preferenci pro velké strany. Petr Pithart říká: Naše volební právo je křiklavě nerovné. Změna znamená větší spravedlnost.