Jak udržet rodinný rozpočet na uzdě aneb kde všude se dá šetřit

Ilustrační foto
 

Snad každá běžná česká rodina potřebuje žít levněji, ale bez toho, aby ošidila děti. Mnohdy však neví, jak na to. Často podléhá byznysu postaveném na dětech a neuvědomuje si, že může uspořit i tisícovky ročně na zdánlivých maličkostech.

Umíte svému dítěti něco odepřít? Asi většina z vás odpoví, že ne. A o to právě jde. Děti jsou zkrátka dobrý byznys a mnoho podnikatelů tak  na rodinách s dětmi slušně vydělává.

První miminko – důvod k utrácení

Maminka, která čeká své první dítě, většinou nakoupí i to, co nikdy nepoužije. A to se nemusí týkat jen oblečení. Je ale téměř nesmysl kupovat dítěti oblečení nové. Rychle z něj vyroste a navíc v bazarech se dají sehnat nádherné značkové kousky za pár korun. Tím, že jej dítě nosí opravdu krátce, většinou věci vypadají jako nové. Navíc není třeba mít oblečení kvanta, každá zkušenější maminka už ví, že je dítě neunosí.

Speciální prací prášky se dají nahradit například mýdlem s jelenem. Na tom nejen ušetříte, ale budete mít opravdu ekologický přírodní prostředek bez jakékoliv chemie.

Zvažujete nákup nejrůznějších pomůcek jako je sterilizátor, ohřívač lahví a podobně? Pak si ale nejdřív řekněte, zda není lepší mlíčko ohřát v hrnci s vodou a i sterilizátor nahradit horkou vodou.

Doporučujeme: Finanční gramotnosti se děti nejlépe naučí od vás. Začněte od útlého věku

Hračky, výlety a dovolené

Asi byste jen těžko dítěti upřeli hračky či sportovní potřeby. Ale i tady se dá skvěle šetřit. „Mám vytipovaných pár bazárků a skvěle tam nakoupím – lego, knížky, zkrátka všechny hračky. Chce to jen sledovat nabídku a trochu se v dětských bazarech orientovat. Protože i tady platí, že se můžete seknout – někdy mamky nabízejí věci za stejné peníze, které koupíte jinde za půlku. Je tedy dobré sledovat ceny a porovnávat,“ říká zkušená maminka Katka z Českého Brodu.

Doporučujeme: Jaké značky milují české maminky?

Výlety a další radůstky pro naše dětičky jsou další kapitolou pro "rodinné penežky". I tady není třeba se hroutit ani ruinovat rodinný rozpočet. Využít můžete při tom některých ze slevových portálů. Zkušenost s nimi má i maminka Jitka z Milovic: „Občas tam najdu vstupy na akce pro děti – měla jsem voucher za polovinu ceny do herny, pak do labyrintária, teď jsem kupovala asi za 120 Kč vstup pro celou rodinu na koníčky do Chuchle. Navíc máme od Slevomatu i kratší dovolenou na čtyři dny s jídlem u Adršpašských skal. Jen musí člověk sledovat a porovnávat,“ říká. I při výběru dovolené můžete vybrat fajn destinaci, kde si užijete a nebudete si muset přitom úplně vyluxovat konto. Co třeba sdílená dovolená? Pronajmutí apartmánu s další rodinou určitě vyjde levněji.

Čtěte také: Jaká pravidla nastavit dětem pro kapesné a proč je důležité jim ho dávat

Domácnost

I tady někdy zbytečně utrácíme. Přitom stačí vyměnit žárovky za úsporné, pokud možno vyměnit starší spotřebiče za nové, neplýtvat s jídlem - peníze vám totiž ušetří i vaření. Dobrým tipem je i srovnat si ceny dodavatelů energií, nechat si přepočítat pojistky, případně konsolidovat úvěry. S tím vám může pomoci i dobrý finanční poradce. „Lidé často chybují ve výdajích. Je otázka priorit, kam a do čeho vydělané peníze investují,“ říká nezávislý odborník na finance z Mratína Ing. Vladimír Kos.

Doporučujeme: Spoření pro děti. Která jsou výhodná a jakým se raději vyhnout?

Vyšší sleva na dítě a školkovné

Dobrou zprávou pro české rodiny s více dětmi je i vyšší sleva na dítě pro rok 2016. U druhého dítěte by měla roční částka stoupnout ze současných 15 804 korun na 17 004 korun, u třetího a dalšího dítěte pak z 17 004 korun na 20 604 korun. Pokud máte školkové dítě, i tady vám může být vráceno až do výše 9200 Kč. Kde tyto slevy uplatníte, kdo je může uplatnit, o tom příště.

Jak a kde se snažíte ušetřit vy? Podělte se s námi o vaše zkušenosti

Klíčová slova: