Nejlepší tipy, jak v horku ochladit domov

Ventilátor není účinný jako klimatizace, i tak ale pomůže
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Když rtuť venkovních teploměrů nebezpečně stoupá, máme problém ochladit nejen sami sebe, ale i náš domov. Teploty přesahující třicítku jsou především v bytech bohužel běžné, a tak není na škodu si připomenout, jak si pomoct, abychom se doma necítili jako na Sahaře.

Větrejte pouze v noci

Zlaté pravidlo zní: přes den nesmí do bytu přijít ani trochu tropického vzduchu zvenčí. To znamená, že byste měli mít přes den nejen zavřená okna, ale především se pokusit byt zatemnit. K tomu účelu se nejlépe hodí zatemňovací „blackout“ závěsy. Díky nim nepronikne do bytu ani trocha slunečních paprsků. Pravda, budete mít v bytě tmu, ale vydrží vám aspoň déle chladný. Závěsy navíc můžete i lehce namočit, takže budete mít doma příjemněji. Větrat byste měli v léte pouze v

noci.

Pozor na žaluzie

Možná vás napadlo, že stejnou službu, jakou odvedou těžké závěsy, dokáží i žaluzie. To ale není tak docela pravda. Ty hliníkové totiž naopak velmi dobře drží teplo. Přes den by tedy měly chránit byt přes sluncem, na noc je ale vytáhněte nahoru, aby zbytečně neohřívaly už tak rozpálený byt.

Bez ventilátoru se neobejdete

Klimatizace je drahá hračka, na kterou většina lidí nemá peníze, naštěstí ale existují alespoň přenosné ventilátory. Ty sice horký vzduch v místnosti pouze víří, i tak nám ale dávají pocit, že můžeme aspoň trochu lépe dýchat. Krásně se ochladíte v případě, kdy před ventilátor umístíte misku s ledem. Lepší je také umístit ho směrem k oknu, aby foukal horký vzduch směrem ven z bytu.

Vyzkoušejte protisluneční fólie

Kvůli své speciální technologii sice nejsou levné, zato jsou ale velmi účinné. Fólie zadrží až 80 % sluneční energie, a zmírňují tak tepelné účinky slunečního záření na náš organizmus i vybavení bytu. Jejich velkou výhodou je možnost dodatečné instalace na stávající okna. Téměř vždy u nich platí pravidlo, že čím je fólie tmavší, tím je také účinnější proti slunečnímu záření.

Další tipy, které vám pomůžou

V kuchyni a koupelně můžete do dřezu, vany i umyvadla napustit trochu studené vody, která se bude horkem odpařovat do místnosti a ochladí ji. Pokud nemáte dostatek financí na klimatizaci a ve vašem bytě je nesnesitelně, pořiďte si alespoň levnější ochlazovač vzduchu. Dbejte také na to, abyste měli spotřebiče v bytě pokud možno vypnuté, i z nich totiž sálá teplo. Jestliže je vám horko v noci, dejte před spaním na chvíli pyžamo nebo tenkou deku do mrazáku.

Klíčová slova: