Karanténa pro srandu: Krásný jarní den odhalil, jak Češi kašlou na pravidla

Stromovka je jedno z nejoblíbenějších míst v Praze
 

Pandemie koronaviru nás všechny postavila před těžkou zkoušku. Disciplinovaně zůstat sedět doma a vycházet pouze za nezbytnými účely práce či nákupu potravin, léků a jiných nezbytných věcí k životu. Sobotní sluncem zalitý den však ukázal, jak na tom doopravdy jsme s disciplínou, ale zároveň jak složité je umět na delší dobu omezit svoji svobodu. 

Česká republika se oblékla do hřejivého slunečního dne a lidé udušení v karanténě svých domovů prostě neodolali. To platí hlavně pro obyvatele Prahy a jejího blízkého okolí. Zda jsme v posledních dnech řešili vhodné a nevhodné chování na veřejnosti, skupinky lidí v parcích či před okénkem improvizovaného restauračního provozu, tak tento víkend nasadil všem bezpečnostním opatřením nekompromisní korunu. 

Nařízená karanténa v nouzovém stavu České republiky sice dovoluje krátkou zdravotní procházku na vzduchu, ale to, co s lidmi udělalo několikadenní omezení pohybu a příležitost se po dlouhé době vyhřát na krásném sluníčku, je opravdový hazard se zdravím. 

Zlomový den

Vše se zdálo až na malé výjimky velmi disciplinované. Češi okouzlují svět svojí vynalézavostí a solidaritou. Šití roušek v době nedostatku je vlastně symbol těchto těžkých časů. V počátku si někteří karanténu možná vykládali jako ideální příležitost na to si na chvilku odpočinout s přáteli před hospodou, ale i ti nakonec postupně pochopili, že situace je opravdu vážná. 

Mediální tlak, apel politické moci a tragický vývoj situace v Itálii, Španělsku a Francii donutil Čechy opravdu zasednout do klidu před nekonečné vysílání ČT24. Strach všechny opařil a disciplinovaní občané až na pár jedinců opravdu nešli lehkovážnou cestou jako jinde v Evropě. Zda to přinese kýžený efekt, tedy ulevit zdravotnickým zařízením vlnou nemocných, se teprve ukáže, ale tento víkend jaro namalovalo malého čerta na zeď. 

Bylo toho dost? 

Karanténa v České republice trvá necelé dva týdny, což se ve spojení s krásným počasím stalo pro mnohé nepřekonatelným limitem. Tento víkend totiž ukázal něco, co by nás před pár dny pod tíhou zodpovědnosti a strachu ani nenapadlo. 

Lidé se na sociálních sítích chlubí fotografiemi, z kterých rozhodně nezískáte dojem, že žijeme v krizovém stavu v ohrožení nebezpečným koronavirem. Přeplněná Stromovka, našlapané Letenské sady, vinohradské Riegrovy sady působí jako v letní sezoně, lidé stojí u stánků s pivem v ruce a roušky jim pod tíhou pohody pomalinku padají z úst. 

Tento hřejivý pocit, že vlastně o nic nejde, když máme roušku na ústech, je tím nejnebezpečnějším omylem. Jen pár dní po tom, co bylo jasně řečeno, že není žádoucí, aby se scházeli více jak dva lidi, propukne jarní anarchie. Rodiny s dětmi vyrážejí na cyklistické výlety a páry staříků posedávají na lavičce jen několik metrů od proudu z lidí, který chodí sem a tam. 

Je otázka, jak se v bezpečnostní strategii tento jarní den promítne do čísel nákazy, ale sám Andrej Babiš šel dobrým příkladem. Jeho facebook totiž odpoledne prezentoval fotografie, jak vyšel s kolegy na procházku a na zmrzlinu. Je těžké pak něco dodržovat, když sám premiér káže vodu, ale přitom stojí frontu na zmrzlinu. 

KAM DÁL: Čech z Vancouveru: Zavřené hranice a velký počet lidí bez práce. Kanada na koronavirus reaguje podobně jako Česko.