Tradice Oktoberfestu byla letos přerušena. Původně vůbec nešlo o pivo, ale o lásku

Mnichovské pivovary tady prodají až třetinu své celoroční produkce
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Oktoberfest je největším pivním svátkem na světě. V tomto roce slaví své 210. výročí, ale koronavirus jubilejní ročník zrušil. V minulosti se slavnost, kde místní pivovary dnes vyprodají až třetinu své roční produkce, nekonala jen v době válek. 

Pivo je pro Čechy zkrátka národním nápojem, vždyť ho v průměru každý vypijeme 282 litrů ročně. Odečteme-li zapřísáhlé abstinenty a ty, kterým by pivo snad nechutnalo, je to jistě úctyhodný výkon. A přesto se nemůžeme chlubit největším pivním festivalem na světě. Ten najdeme jen “kousek” odtud, v Mnichově. Právě nyní slaví Oktoberfest své 210. výročí od prvního ročníku - tehdy docela jiného, než jak jej nyní známe.

Původně oslava lásky

Dnes největší světový pivní festival vznikl díky lásce a štěstí dvou mladých lidí - tehdy čtyřiadvacetiletého Ludvíka Bavorského a jeho vyvolené Terezy Sasko-Hildeburgské, kteří slavili svatbu a jejich svazek byl skutečně láskyplný, což v té době ve šlechtických rodech nebývalo nutnou podmínkou. Měli zkrátka štěstí a o to se chtěli podělit i s ostatními. A proto jednoduše na oslavu pozvali celé město. Základ Oktoberfestu byl na světě, i když se tomu dnešnímu ani náhodou nepodobal. Jak vypadala oslava sňatku Ludvíka Bavorského a Terezy Sasko-Hildeburgské?

"Oktoberfest" bez alkoholu

Velkolepé oslavy, které se v průběhu více než dvou staletí proměnily v největší festival piva na světě, se tehdy konaly v daleko střízlivějším a - řekněme - honosnějším duchu. Vždyť šlo o svatební veselí a ne o primárně několikadenní alkoholový dýchánek. V ten se oslavy, které se lidem v Mnichově zalíbily natolik, že z nich vytvořili tradici, proměňovaly až časem a postupně.

Příležitost k výdělku

V průběhu dalších let začali oslavy využívat také trhovci, kteří tady samozřejmě cítili příležitost k výdělku. A tak se slavnosti rozrůstaly o zemědělské a rukodělné trhy a přibývaly také stánky s pivem.

Tradici přerušily války

V celé dvousetdesetileté tradici festivalu se tato většinou šestnáctidenní akce nekonala pouze čtyřiadvacetkrát. Na vině byly většinou válečné konflikty - a v tomto roce koronavirus. Tragický problém nastal také přesně před čtyřiceti lety, kdy se právě během Okteberfestu odehrát teroristický útok. Při výbuchu v areálu slavností třináct lidí zahynulo a dalších 211 bylo raněno. Sám útočík byl podle závěrů vyšetřování mezi mrtvými. Dodnes ale není docela jisté, zda neměl komplice.

Až sto tisíc míst

Rozlehlá Tereziánská louka hostí návštěvníky slavností pod otevřeným nebem se vší parádou. Je pro ně tradičně připraveno 14 stanů plných stolů, které obsluhují (také tradičně) v místních krojích, které upoutají hlavně pány. Když je řeč o “stanech” - nesmíme si představovat přístřešky pro několik desítek lidí. Do těch největších se vejde kolem deseti tisíc lidí, ale ani ty průměrné tady s jejich kapacitou několika tisícovek hostů určitě nikdo nepřehlédne. Celkem se tady může bavit až sto tisíc lidí. V každém ze stanů se roznáší pivo, které sem dodávají jen ty nejlepší místní pivovary, jež zde během několika dnů prodají až třetinu své produkce.

Termín jiný, název stejný...

Původní říjnový termín se do současné doby přesunul na přelom září a října, ale název festivalu již od roku 1949 zůstává stejný, tedy Oktoberfest, odvozený od názvu měsíce, kdy se konal původně, tedy právě října. Příznivci tohoto festivalu věří, že příští rok se na Tereziánské louce znovu sejdou.

KAM DÁL: V bitvě u Panského Boru Jan Žižka zvítězil nad sedmnáctiletým Rožmberkem. Pomohla vozová hradba a strategie.