Veganská seznamka: ,,Doma klobásy nechceme!"

Co je to láska? Může být vztah bez ní naplněný?
 

Vegani i vegetariáni jsou speciální seznamovací skupinou. Proč? Nechtějí vedle sebe přece partnera, který bude na oběd žvýkat klobásu, nedejbože bůček! Kam sahá tolerance vůči neveganským partnerům, a je vůbec reálné dělit partnery podle toho, co jí?

Zatímco se většina lidí považuje za všežravce, a tedy zařazují do jídelníčku mléčné produkty a maso, vegetariáni naopak maso vyřazují a vegani se dokonce živí jenom rostlinnou stravou. To však často vyvolává nemálo otázek blízkého okolí. Rodina, známí a přátelé se často proti tomuto způsobu stravování bouří a usilují o návrat jejich příbuzného k živočišným produktům. Jiné to není ani v případě hledání vhodného protějšku.

Chcete se naučit veganské recepty, a potěšit tak svůj protějšek? Přijďte na kurz Vegetariánské kuchyně! Naučíte se, jak kombinovat chutě a připravovat jídla z netradičních surovin. Kurz pořádá Chefparade Žižkov.

Ve svojí ledničce klobásy nechci!

Najít potenciálního partnera nemusí být snadné, protože mnoho veganů představu partnera, který si vedle něj kousne třeba do klobásy, prostě nesnese. ,,Dřív jsem tuhle otázku neřešil, nicméně jedno mi to není,” napsal Vojtěch Š., který je členem veganské seznamky na Facebooku. ,,Sice bych si to klidně dokázal představit, ale proč být s někým, s kým nesdílím jednu z hodnot, pro mě nejzákladnějších?”

Veronika, která je rovněž členkou veganské seznamky, to vidí podobně: ,,Měla jsem vztahy zatím jen s masožrouty, ale už mě to nějak neláká. Nejde jen o neshodu v téhle docela důležité věci, jde i o to, že ve své lednici nechci klobásy.” (smích)

Jak se nejlépe stravovat počas odpočinku?
Pokud vás veganství zaujalo, přijďte se mrknout na 3.ročník dobročinného VegFestu. Můžete se těšit na stánky s jídlem a zajímavé přednášky. 

Veganům často nejde jenom o míru tolerance a to, že by nedokázali ,,skousnout” partnera, který si vedle nich kousne do - jak říkají - mrtvého zvířete. Jde jim také o princip, podporování zabíjení zvířat, podporu velkochovů. Někteří mají názory umírněnější: ,,Takhle se a priori neomezuju. Ostatně víc dobra vegan udělá, když souloží s masožravcem, protože ho pak může přesvědčovat, aby se masa vzdal. (smích) Což je sice těžší, než se poplácávat po zádech s někým, kdo maso taky nejí, ale zato záslužnější,” napsal Lukáš D.

Jaké další rozbroje probíhají mezi vegany a všežravci, a proč? Z pohledu člověka živícího se masem celý život je to prosté - vegané mu připadají jako sekta, která nedělá jednu z pro něj nejzákladnějších věcí, totiž nejí maso, čímž vybočují z normálu. Navíc jsou vegané obvykle průkopníky v oblasti stravování, které běžný člověk vůbec nezná. A to přestože je rostlinná strava i součástí jeho jídelníčku. Rodiče, prarodiče a všeobecně starší lidé změny ve stravování nesou těžce.

Proč vegani pojídače masa nemusí?

Nejpůvodnější střed zájmu mezi člověkem vžežravcem a veganem vzniknul v momentě, kdy se vegan slitoval nad zvířaty, a proto je přestal konzumovat. Zvířata přitom umírají ve velkochovech na celém světě po miliardách. Nejde však jenom o maso, neb např. krávy jsou celý život pravidelně oplodňovány až do chvíle, kdy jdou na porážku. Lítost je tedy na místě, ale mnoho lidí přesto pochybuje o úplnosti rostlinné stravy, která jim nepřipadá pro člověka dostačující.

Svůj k svému, tohle heslo platí nejen v životě lidí

Rozpor mezi potenciálními partnery je tedy značný, pakliže se v těchto věcech neshodují. Jak říká Pert V., který také zkouší najít tu pravou: ,,Pro neveganky jsem většinou podezřelá existence, moc neví, jak veganství uchopit.” Pro většinu veganů je pak stejně uvažující partner osvobozením, protože mu nemusí vysvětlovat věci s tím spojené, jako je např. stravování, ale i celkový životní styl. ,,Keď sa bavíte o tom, ako ste dávali do koláča mlieko, tak je jasné, že rastlinné,” libuje si Michal B.

Vztahy, ve kterých jsou stravovací návyky odlišné, však nejsou nereálné. ,,Pro mě není podstatné, že partnerka jí maso, protože mě v tom chápe a respektuje," tvrdí Petr. Podobně to vidí Kamila, která maso i mléčné produkty jí: ,,Ze začátku jsme se na tohle téma hádali, ale postupně jsme se prokousali ke vzájemnému respektu. Sice se na mě partner občas šklebí, když si objednám krevety, ale v klíčových názorech ohledně zabíjení zvířat ve velkochovech se shodujeme." 

Co myslíte, může fungovat vztah vegana a všežravce?

Ano, ale se značnou mírou tolerance obou stran
63% (153 hlasy)
Ne, jeden musí stravovací návyky časem změnit
25% (61 hlas)
Ne, budou se neustále hádat, to nemůže fungovat
11% (27 hlasů)
Celkem hlasů: 241

 

Klíčová slova: