1. na světě: místo velké srdeční operace výkon za pár minut

Paní doktorka absolvovala unikátní operaci jako první na světě
 

Mnozí z nás žijí se srdeční vadou a vůbec o tom neví. To byl případ i MUDr. Evy Charvátové. Lékařům se podařil unikátní výkon pomocí katetru, a tým pod vedením prof. MUDr. Josefa Veselky z kardiologické kliniky 2. LF UK a FN v Praze – Motole udělal tento způsob operačního postupu jako první na světě.

Paní doktorce je 73 let. V mládí sportovala a teprve během studia medicíny sama na sobě zjistila fonendoskopem šelest na srdci. Vybrala si obor gynekologie a porodnictví: „Možná i proto, že jsem chtěla pomáhat maminkám, které měly podobné problémy. Ale já sama jsem zpočátku žádné vážnější zdravotní problémy jsem neměla, narodilo se mi zdravé dítě, pracovala jsem. Teprve až během života se objevily potíže, které se postupně projevily bušením srdce, arytmiemi, později cévní mozkovou příhodou a následně u mne došlo až k srdečnímu  selhání.“

(Mohlo by vás zajímat: Osbonosti našeho regionu)

 

Nešla včas, ale měla důvod

Paní doktorka přiznává, že nešla na operaci včas, ale měla vážný důvod. Manžel byl po těžké mozkové příhodě ochrnutý na polovině těla, a tak ho nemohla opustit. Ale stav jejího srdce se stále horšil, k arytmiím se přidala dušnost, otoky nohou a bolest na hrudi připomínající infarkt. A tak nebylo jiné cesty než operovat. To jako lékařka věděla velmi dobře. Naštěstí nemusela absolvovat velkou kardiochirurgickou operaci, prof. Veselka udělal doslova zázrak.

„Paní doktorka měla v srdci 3 defekty,“ popisuje její stav prof. Veselka.

Prof. MUDr. Josef Veselka, CSc.

 „Dva byly v obvyklé lokalitě, ten třetí na takovém místě, kde se do této doby dělala pouze velká kardiochirurgická operace s rozříznutým hrudníkem, mimotělním oběhem a všemi dalšími náležitostmi. Pomocí katetru jsme i na toto místo zavedli speciální dvojitý disk (okluzér), který uzavřel otvor mezi srdečními síněmi.“

 

Operace bez narkózy, ale i bez bolesti

Při tomto typu zákroku se pacient neuspí. Byli jsme tedy zvědaví na to, zda při operaci opravdu pacientka necítila žádnou bolest.

„První moje velká radost byla úvodní věta pana profesora, že poměry v srdci jsou po předoperační léčbě takové, že je výkon možný. Jedinou nepříjemností byla zavedená jícnová sonda, jinak mne nebolelo nic. A po operaci je mi tak o 75 % lépe,“ řekla nám MUDr. Charvátová. 

Fakultní nemocnice v Praze Motole patří mezi špičkové pracoviště ve všech medicínských oborech. Mezi její pacienty patří nejen obyvatelé Prahy a středních Čech, ale přijímají složité případy z celých Čech i z mnoha zemí světa.

 

(Přečtěte si také: Kdo má pokoru, má všechno)

 

Operace pomocí katetru Mezi nejčastější vrozené srdeční vady patří defekty mezisíňové přepážky. Obvykle se začnou projevovat ve čtvrté dekádě života bušením srdce, poruchami jeho rytmu a dechovými obtížemi. Pokud nedojde k uzavření defektu (otvoru mezi oběma síněmi), stav pacienta se stále zhoršuje a nakonec může vzniknout i krevní sraženina a následně cévní mozková příhoda. Současná kardiologie nabízí šetrné katetrizační metody s minimálním zatížením pro nemocného, většina z nich se hodí i pro starší pacienty. Zkušený kardiolog na specializovaném pracovišti tuto operaci zvládne i za 15 minut.