První dva případy viru Zika v ČR potvrzeny

Zleva: Hana Roháčová – primářka infekčního oddělení a Andrea Vrbovská – ředitelka Nemocnice Na Bulovce, ministr Svatopluk Němeček
 

Jedná o ženu a muže, kteří se vrátili z rizikových oblastí. Virus se projevuje jako chřipka, ale je nebezpečný pro těhotné ženy, působí na plod a může způsobit, že dítěti zakrní mozek.

 

Co je virus Zika?

Virus Zika je nebezpečný zejména pro těhotné ženy, protože u dětského plodu způsobuje vývojovou poruchu mikrocefalii, při které dítěti zakrní mozek. Jinak se projevuje jako běžná chřipka. Dostavují se horečky, bolest svalů, zánět spojivek a nakonec vyrážka. Přenášejího ho exotické druhy komárů a nákaza může být předána také spermatem při pohlavním styku. Nemocní muži by neměli mít nechráněný pohlavní styk po dobu šesti měsíců.

Na mimořádném brífingu na ministerstvu zdravotnictví informovala primářka infekčního oddělení Hana Roháčová, že v jejich ambulanci byli ošetřeni dva lidé s virem Zika. Výskyt onemocnění potvrdila národní referenční laboratoř Zdravotního ústavu v Ostravě.

Nákaza z rizikových oblastí

Oba pacienti se nedávno vrátili z rizikových oblasti. Muž ve věku 58 let pobýval v Martinicu a žena (49 let) přijela z Dominikánské republiky. Byl u nich zjištěn stabilizovaný stav a proto byli propuštěni do ambulantní léčby. Na mimořádném brífingu na ministerstvu zdravotnictví o tom informovala primářka infekčního oddělení nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová. Výskyt onemocnění potvrdila národní referenční laboratoř Zdravotního ústavu v Ostravě.