Thomayerova nemocnice bude mít urgentní příjem do pěti let

Ředitel Thomayerovy nemocnice docent Zdeněk Beneš ukazuje plán urgentního příjmu
Foto: Michal Štingl
Zobrazit fotogalerii (5)
Ředitel Thomayerovy nemocnice docent Zdeněk Beneš ukazuje plán urgentního příjmu

Za osm set milionů korun má vzniknout nový urgentní příjem, kterým se nemocnice vyrovnává s 35 % pacientů ze Středočeského kraje i náporem pacientů z plánované stanice metra. 

reklama

Jedná se schválenou strategickou investici Vlády ČR ve výši zhruba 800 milionů korun. Nový centrální příjem má ošetřit 120 až 250 akutních pacientů denně a přijme kolem 70 vozů zdravotnické záchranné služby.

Metro a spád Středočeského kraje

"Naše nemocnice má obrovskou spádovou oblast 350 až 400 tisíc obyvatel. Kolem Prahy vyrůstají satelitní městečka, kam se stěhuje velmi mnoho lidí a to jsou potenciální naši klienti. Ze středočeského kraje k nám jezdí 35 % klientů. Musíme se na stále zvyšující se nápor pacientů připravit. V následujících letech se bude stavět metro a stanice bude přímo před naší nemocnicí. O to větší očekáváme nápor pacientů.  " říká ředitel Thomayerovy nemocnice docent Zdeněk Beneš. 

Kdy bude hotovo?

"Urgentní příjmy jsou priorita pražských nemocnic. Akce je v přípravě a budeme se snažit nezmeškat ani den. Výběrové řízení na projekt bude trvat tři čtvrtě roku, půl až tři čtvrtě roku výběrové řízení na stavbu a stavba bude dva až tři roky probíhat," vysvětlil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Památková ochrana

Celý areál Thomayerovy nemocnice, který vznikl v letech 1926 – 1928, je památkově chráněným. "Urgentní příjem jsme koncipovali jednak podle našich potřeb a současně po konzultaci s Ústavem památkové péče. Nová budova splyne se stávajícími pavilony," říká ředitel Zdeněk Beneš.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/thomayerova-nemocnice-bude-mit-urgentni-prijem-do-peti-let-21782
reklama
#investice #Thomayerova nemocnice

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.