Thomayerova nemocnice bude mít urgentní příjem do pěti let

Ředitel Thomayerovy nemocnice docent Zdeněk Beneš ukazuje plán urgentního příjmu
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Za osm set milionů korun má vzniknout nový urgentní příjem, kterým se nemocnice vyrovnává s 35 % pacientů ze Středočeského kraje i náporem pacientů z plánované stanice metra. 

Jedná se schválenou strategickou investici Vlády ČR ve výši zhruba 800 milionů korun. Nový centrální příjem má ošetřit 120 až 250 akutních pacientů denně a přijme kolem 70 vozů zdravotnické záchranné služby.

Metro a spád Středočeského kraje

"Naše nemocnice má obrovskou spádovou oblast 350 až 400 tisíc obyvatel. Kolem Prahy vyrůstají satelitní městečka, kam se stěhuje velmi mnoho lidí a to jsou potenciální naši klienti. Ze středočeského kraje k nám jezdí 35 % klientů. Musíme se na stále zvyšující se nápor pacientů připravit. V následujících letech se bude stavět metro a stanice bude přímo před naší nemocnicí. O to větší očekáváme nápor pacientů.  " říká ředitel Thomayerovy nemocnice docent Zdeněk Beneš. 

Kdy bude hotovo?

"Urgentní příjmy jsou priorita pražských nemocnic. Akce je v přípravě a budeme se snažit nezmeškat ani den. Výběrové řízení na projekt bude trvat tři čtvrtě roku, půl až tři čtvrtě roku výběrové řízení na stavbu a stavba bude dva až tři roky probíhat," vysvětlil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Památková ochrana

Celý areál Thomayerovy nemocnice, který vznikl v letech 1926 – 1928, je památkově chráněným. "Urgentní příjem jsme koncipovali jednak podle našich potřeb a současně po konzultaci s Ústavem památkové péče. Nová budova splyne se stávajícími pavilony," říká ředitel Zdeněk Beneš.

Klíčová slova: