Co nevíte o kávě? Je zdravá!

Káva je pro zdraví
 

Víte, že obavy z nežádoucích účinků kofeinu, tedy kávy, jsou zbytečné? 

Ještě nedávno měli nemocní se srdcem a cévami kávu na černém seznamu. A co dnes objevili vědci? Podle výsledků odborných studií můžete denně vypít čtyři až šest šálků, pouze v případě potíží se spánkem byste si kávu měli dopřát jen přibližně do 17. hodiny.

Zdravotní účinky kávy

Káva je výborným zdrojem antioxidantů, které se podílejí a neutralizaci škodlivých volných radikálů; má jich dokonce víc než zelený čaj nebo některé druhy ovoce. Kofein povzbuzuje činnost srdce, mozku, ledvin, nervů a svalů, rozšiřuje průdušky při astmatu. Chrání kardiovaskulární systém a podle doc. MUDr. Pavla Kohouta z pražského Fóra zdravé výživy snižuje riziko vzniku Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby a dokonce i rakoviny. Je vynikajícím prostředkem pro odstranění bolesti hlavy a na povzbuzení.

Odměňujete děti za vysvědčení?

Před šesti lety bylo dokonce zjištěno, že zdravotní sestry v USA, které pravidelně pily více než čtyři šálky kávy denně (a nekouřily), měly o 40 procent méně cévních mozkových příhod než ty, které kávu nepily. Tento výsledek byl potvrzen i v roce 2013, a to díky japonské studii s více než milionem účastníků. Citlivost každého jedince na kofein je však individuální, a tak by měli být více opatrní především pacienti s vážným onemocněním srdce nebo zažívacího traktu.

Cyklohráček

Dopřejte si podle chuti

Téměř celý objem světové produkce kávy tvoří dva druhy – arabika a robusta. V obchodech si vybíráme buď kávu zrnkovou (ideální je mít doma vlastní mlýnek a podle typu přípravy nápoje si nastavit hrubost mletí) nebo instantní. Oba typy kávy mají přibližně stejný obsah kofeinu, u některých instantních káv je jeho obsah vyšší. Ze zdravotního hlediska je nejméně vhodný u nás dříve oblíbený „turek“, protože se při pití takto připraveného nápoje se nevyhneme polknutí části kávové sedliny. A ta může podráždit sliznice trávicího traktu.

Správnou přípravu zvládnete bez problémů

Nejvíc si pochutnáváme na kávě připravené v některém přístroji, v klasické filtrovací konvici nebo ve frenschpresu. Velký vliv na chuť kávy má i kvalita vody, která by neměla být ani příliš měkká, ani tvrdá. V kavárnách mívají profesionální filtry na vodu, doma pomůže klasická filtrovací konvice. Tak dobrou chuť a klidnou chvilku!

Na obrazku je drevo
Zobrazit fotogalerii (5)
Klíčová slova: