Tip na výlet - na hvězdnou horu

 

Že jste o ní nikdy neslyšeli? Ale ano, je to známý a našemu regionu blízký Český Šternberk. A jeho hradní pán, dvaadevadesátiletý Zdeněk Sternberg, který patří ke 20. generaci rodu, tu stále žije a pracuje.

Jak se tam dostanete?

Jezdit autem po D1 je spíš za trest, ale z Prahy sem dojedete, když není zácpa, za 45 minut, z Benešova za půlhodinku. Autobus jezdí z pražských Roztyl do Benešova nebo do Vlašimi, přímo na místo ne. I vlakem je možné sem dojet, Sternbergové se tu kdysi zasloužili o železnici, ale pokud nebydlíte někde poblíž trati Čerčany – Světlá nad Sázavou, je to trochu komplikované. A pokud chcete udělat něco pro svou kondici, můžete jet na kole anebo jít pěšky: z Kácova po červené (13 km) nebo ze Sázavy po modré (necelých 9 km).

Hradu je téměř 800 let

Hrad je velmi dobře udržovaný a prohlídka 15 místností zařízených mobiliářem z různých stylových období je velmi zajímavá. Rodokmen rodu Sternbergů, který zdobí jednu z menších místností, začíná kolem roku 1241. Od tohoto roku  začala i historie hradu. Jeho zakladatel Zdeslav z Divišova jej pojmenoval a přijal ke svému jménu přídomek „ze Sternbergu“.

Znak rodu Sternbergů

Všichni členové rodu byli něčím zajímaví, jak uslyšíte během prohlídky. Jeden příklad: Jáchym ze Šternberku byl mezi prvními, kteří letěli v horkovzdušném balonu. Sice si při přistání zlomil obě nohy, ale zotavil se a o svém zážitku dlouho a rád vyprávěl.

Speciální prohlídky

Pokud máte rádi speciality, vydejte se na hrad 16. nebo 22. srpna. 16. 8. ve 12,30 je na programu prohlídka nazvaná Každodenní život na hradě za 1. republiky. A 22. srpna se můžete vydat na komentovanou vycházku okolím hradu; podíváte se do běžně nepřístupné kaple sv. Jiří, dozvíte se řadu zajímavostí z historie šternberského panství včetně opevňování hradu, a také o barokních sochách, které zdobí okolí už téměř 250 let.

Kam ještě?

Pokud děti při prohlídce trochu zlobily, vezměte je do hladomorny. Je kousek od hradu v předsunuté baště.

Kam na oběd? Určitě si vyberete jak v podhradí, tak kousek za tratí. Tam je Parkhotel, který nám doporučila průvodkyně hradem. A po obědě se můžete projít příjemným klidným okolím hradu a kolem Sázavy. 

Klíčová slova: