Pozor na meningokoka, raději děti očkujte

 

Každý rok si meningokoková infekce vyžádá v Česku životy několika dětí. Další desítky nakažených se potýkají s mnohdy drastickými následky, např. amputace končetin či hluchota.

Loni se naštěstí Česká republika zařadila mezi země, kde se lze očkovat proti meningokoku B. Všeobecná zdravotní pojišťovna nabízí dětem na očkování proti meningokoku B až 2 600 korun.

Meningokok je virus způsobující jeden typ meningitidy. Meningitida je zánět ochranných membrán pokrývajících mozek a míchu.V loňsku využilo příspěvku na nákup vakcíny 1 768 rodičů. Letos již pojišťovna předpokládá příspěvek pro 4 tisíce dětských klientů.

Nejohroženější skupinou jsou děti mladší čtyř let. Zvýšené riziko platí i pro ty, kdo navštěvují větší kolektivy (školky, školy, ale i kulturní akce atd.). Tam všude je větší pravděpodobnost nákazy. Přenašečem může být až 20 % zdravých lidí. Bakterie se šíří kapénkami.

Podle statistik Státního zdravotního ústavu bylo za šest a půl roku 392 nakažených a 36 úmrtí.

Jen za poslední dva roky vydala VZP za léčbu všech pacientů s invazivním meningokokovým onemocněním dohromady 8 milionů korun.