Mozek odhaluje svá největší tajemství

Stolní hry bystří mozek
 

Tvrdíme, že spolu se stárnutím se pomalu (nebo poměrně rychle), ale jistě ztrácí paměť. Velkým objevem poslední doby je skutečnost, že tomu tak není.

Tvrdilo se, že víme o práci a funkcích asi desetiny mozku a 90 % jeho činnosti je zahaleno rouškou tajemna. Dnes už se mnohé z těchto velkých tajemství pomalu objevuje. A je to pro nás zajímavé a optimistické.

Mozek umí zázračné věci, ale musíme ho trénovat

Učit se, učit se... Tntokrát je to pravda!

Mozek se umí adaptovat podle potřeby svou kapacitu zvyšovat; vytváří nové buňky i spoje mezi nimi (dendrity). Ovšem – nesmíme ho nechat zahálet. Tím, že jej nutíme učit se něco nového, zvyšujeme jeho kapacitu.

(Čtěte také: Nehloupněme, trénujme mozek)

S věkem se zhoršuje schopnost pamatovat si? Není to pravda!

Pravda, starší mozek je trochu pomalejší, složité postupy si bude muset zopakovat a bude na to potřebovat víc času, ale nakonec si je zapamatuje stejně dobře jako mladý člověk.

Přibližně mezi 40. a 50. rokem pozvolna začíná proces jakéhosi zpomalování mozkové činnosti; čím jsme starší, tím větší práci nám dá udržet myšlení „ve vysokých obrátkách“. Tím, že mozek udržujeme v co nejlepší kondici, snižujeme riziko Alzheimerovy choroby a demence.

Naše rada zní – nenechte mozek zahálet

Čtěte, hrajte na piano, na kytaru a na cokoliv, luštěte křížovky a sudoku, povídejte si s příjemnými lidmi, hrajte stolní hry a karty, a také počítačové hry. (Nejsou jen pro děti, pokud si vyberete ty inteligentnější druhy.)

(Přečtěte si také: Čištění zubů druhou rukou)

Neuzavírejte se doma, choďte ven a mluvte

Svižná denní procházka, setkání s partou kamarádů v šachovém klubu nebo v kavárně, společné výlety, oslavy narozenin, zdravotní cvičení… Možností je mnoho, jen je využít.

(Ještě k tématu: Nenecháme mozek zlenivět)

 

Strava není jen pro tělo, ale i pro mozek

Kromě cvičení mozku a denní pohybové aktivity je pro jeho správné fungování důležitá i strava. Pro mozek je důležitá dieta (tento pojem zde znamená správný typ stravy) využívající zeleninu, ryby, ovoce, luštěniny a správné tuky. Stejně tak je důležité zajistit si kvalitní odpočinek a spánek.