Proplácí pojišťovna nutriční léčbu?

Nutriční poradenství se zaměřuje na skladbu jídelníčku i pohybové aktivity
 

Nutričního terapeuta vám zaplatí zdravotní pojišťovna, pokud máte doporučení od praktického lékaře. Nutriční terapeut musí mít s pojišťovnou uzavřenou smlouvu. 

Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Mgr. Oldřich Tichý

Zprávu o možnosti využití odborných služeb nutričních terapeutů nám poskytl mluvčí a vedoucí tiskového oddělení  Všeobecné zdravotní pojišťovny Mgr. Oldřich Tichý.

Kdo může poskytovat služby nutričního terapeuta?

Nutriční terapeut je samostatná odbornost a na základě smluvního vztahu může pojišťovně vykazovat ambulantně poskytnuté výkony, které této odbornosti náleží, např. vyšetření a zhodnocení nutričního stavu pacienta, sestavení nutričního plánu, edukace nutričním terapeutem aj. Vedle toho nutriční terapeuti fungují také v rámci nemocnic pro hospitalizované pacienty.

Jak se do nutriční ambulance dostat?

K nutričnímu terapeutovi vás může odeslat váš praktický lékař. Dá vám písemné doporučení a měl by vám také poradit, kam se obrátit. Doporučení může dát pacientovi i jeho ošetřující odborný lékař, např. diabetikovi jeho diabetolog. Připomínáme raději, že není možné, aby pojišťovna zpětně proplatila návštěvu u nutričního terapeuta, pro kterou se pojištěnec sám rozhodl a sám si ji zaplatil.

Co je důvodem nutriční terapie?

Konzultaci lékař doporučuje na základě pacientova zdravotního stavu, přičemž popsaná situace (nadváha, opakovaně zvýšená glykémie) může být indikací pro odeslání k nutričnímu terapeutovi. Edukace nutričním terapeutem o skladbě a systému stravování se provádí mj. právě po zjištěném riziku onemocnění. Následovat pak může i reedukace, která např. řeší zjištěné chyby ve stravování. Tento výkon může nutriční terapeut vykázat pojišťovně k úhradě na jednoho pacienta až 3x za čtvrtletí (výkon edukace jen 1x v roce). O potřebě reedukace by ale musel opět rozhodnout lékař.

V čem může nutriční terapie pomoci?

Nutriční terapeut by měl pacientovi, který potřebuje zhubnout, poradit i v případě, že trpí dalším onemocněním vyžadujícím změnu stravy, jako je například právě cukrovka, nebo choroby ledvin či jater, zvýšený cholesterol apod. Proto je konzultace u odborníka výhodná zejména pro pacienty, kteří se o své nemoci nově dozvěděli a potřebují se naučit, jak ji zvládat, aby se jejich stav nezhoršoval.

 

Přehled nutričních terapeutů "na pokladnu"

Bohužel se nám nepodařilo dopátrat činnost ambulantního nutričního terapeuta ve středočeském regionu, který by měl uzavřenou smlouvu se zdravotní pojišťovnou. Přinášíme vám tedy přehled této zdravotnické služby v Praze.

  • Všeobecná fakultní nemocnice v Praze -  Pracoviště nutričních terapeutů 
  • Institut klinické a experimentální medicíny v Praze - Oddělení nutričních terapeutů 
  • Thomayerova nemocnice - Pracoviště nutričních terapeutek
  •  Fakultní nemocnice v Motole - Pracoviště nutričních terapeutů 
  • ÚVN Vojenská fakultní nemocnice - Ambulance - nutriční terapeut
  • Fakultní nemocnice Královské Vinohrady - Pracoviště nutričních terapeutů