Střet názorů na sloučení krajských záchranných služeb

Budou záchranáři pracovat pro jednu celostátní organizaci?
 

S podporou České lékařské komory připravuje část poslanců parlamentu novelu zákona pro sloučení krajských záchranek. Vedení středočeské záchranky to odmítá.

"Navrhujeme zřízení jednotné státem řízené zdravotnické záchranné služby. Měla by fungovat ve stejném režimu jako policie nebo hasiči," řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek. Lékařská komora také argumentuje možností vyšších platů či bezpečností.

Středočeská záchranka je proti

"Naprosto se ztotožňuji s názorem prezidenta Asociace záchranných služeb MUDr. Markem Slabým. Sloučením záchranek do jedné mamutí organizace s řízením z jedné centrály se ani nesníží náklady a ani to nepřivede tolik potřebné chybějící lékaře. A argumenty typu, že se zlepší komunikace a spolupráce, také neobstojí. Dosavadní každodenní praxe ukazuje, jak je komunikační síť mezi kraji na úrovni zdravotnických záchranných služeb spolehlivá, a není výjimkou, že na hranici regionů dochází ke spolupráci záchranářů ze sousedních krajů. Tento propracovaný způsob komunikace má ovšem přesah i při spolupráci s ostatními složkami IZS, což bylo v minulosti již několikrát prověřeno v případech, kdy bylo ohroženo zdraví a život většího počtu obyvatel jako např. při záplavách. Je naprosto nepochopitelné, ale v Česku poměrně běžné, že by mělo dojít k rozbourání něčeho, co opravdu dobře funguje," sdělil ČtiDoma.cz ředitel Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Martin Houdek.

Podle jiných má sloučení záchranných služeb logiku

"Je celkem jasné, že po  vzniku zákona o  záchrané službě, která konečně nahradila  pouhou vyhlášku,je potřebné i sjednocení ZZS. Je potřebné na celem území mít  přibližně stejnou úroveň financování a vybavení. Je to krok logický a vhodný. Dříve ZZS zasahovala na svém okrese, nyní kraji a v další fázi by mělo být jednotné vedení v celé ČR," uvedl pro ČtiDoma.cz krajský zastupitel a člen výboru pro zdravotnictví Zdeněk Nováček, který je současně členem expertní komise pro zdravotnictví TOP09.