Darujeme kostní dřeň ve Vojenské nemocnici

MUDr. Michaela Kořánová se zájemkyní o darování dřeně Zuzanou Zelenkovou
 

Kolegyně Zuzana Zelenková se vypravila darovat kostní dřeň. Zjišťovali jsme, co musí dárce splňovat a jak odběr probíhá. Vše nám trpělivě vysvětlila hematoložka Michaela Kořánová.

Kdo chce vstoupit do registru dárců, musí být zdravý a ve věku od 18 do 36 let. Zájemce vyplní dotazník o svém zdravotním stavu a souhlas s vyšetřením. Pak je mu odebrána zkumavka krve a odeslána do registru, kde vyšetří transplantační znaky z DNA. Ty jsou důležité pro hledání shody mezi dárcem a pacientem. Vzorek je poté zamražen a uschován pro potřebu dovyšetření. 

O dojmech Zuzany Zelenkové si přečtěte článek: Proč darovat kostní dřeň?

Vyberte si způsob odběru

Existují dva způsoby darování krvetvorných buněk. Buď je to odběr z kosti kyčelný čili z pánve, který probíhá na operačním sále v celkové anestezii. V takovém případě dárce odběr prospí. Několik dnů pak může pociťovat bolest v místě vpichu. Druhý způsob je odběr buněk z krve. "Tam se za normálních okolností ve velkém množství nenachází a proto musí dárce dostat 4 - 5 malých injekcí růstové látky. Tím dojde k namnožení krvetvorných buněk, ale i bílých krvinek, takže se mohou dostavit pocity jako při chřipce," říká Michaela Kořánová.  Dárce leží na lehátku a je napojený na separátor. Přístroje nachytávají jen namnožené buňky a zbytek krve vrací zpátky. To je podobné jako při odběru krevních destiček nebo plasmy.  Výkon trvá čtyři až pět hodin a je možné při něm číst nebo koukat na televizi. 

Časová náročnost

Času zaberou oba způsoby zhruba stejně. "Vychází to zhruba na tři dny. Před anestézií jeden den přijdete, druhý den je výkon a třetí den jdete domů. Při odběru krvetvorných buněk jeden den jdete na injekce, druhý den je odběr a zhruba v polovině případů se stává, že se nenasbírá dostatečné množství buněk během jednoho sezení, takže vás pozvou ještě na další den," vysvětluje MUDr. Michaela Kořánová. Množství potřebných buněk se odvíjí od hmotnosti pacienta. 

Nebojte se dárcovství

Všechno je zajištěno tak, aby dárce nebyl poškozován. Po odběru je sledován lékařem, takže zdravotní stav je pod kontrolou. Dárci musí být zdraví, aby rizika byly minimální. Odběr nebolí. Buď dárce zákrok prospí v narkoze, nebo je napojený na separátor, což není nic bolestivého. Většinou mají lidé spíš dobrý pocit z darování. 

Mladí darují zdarma

Věk dárců je omezen jednak kvůli zdravotnímu stavu, protože krvetvorné buňky mladších dárců mají větší úspěšnost při uchycení v těle pacienta. Druhý důvod je ekonomický. Vyšetření transplantačních znaků stojí 1500,- korun. Registru dárců jej platí Nadace pro transplantace kostní dřeně, která však má omezené finance. Zdraví lidé nad 36 let mohou také do registru vstoupit, ale musí si vyšetření zaplatit sami.  

Dárci reagují na zprávy v médiích

"Noví dárci se hlásí nejvíc, když se v médiích objeví příběh dítěte s leukémií. To přijde až patnáct dárců za den. Obvykle jsou asi tři denně," říká lékařka Michaela Kořánová. Zuzka při vstupním rozhovoru narazila na problém, že užívá léky na štítnou žlázu. Lékařka se spojila s její endokrinoložkou, aby zjistila zda onemocnění není autoimunitní. Po odborném vyšetření bude moci ve vstupu do registru dárů pokračovat a my připravujeme o jejím dobrém skutku další reportáž.

Klíčová slova: