Včela může pořádně zkazit dovolenou. Co dělat, když už vás bodne?

Když vás obtěžuje včela, záleží jen na vašem chování, co bude následovat
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ať už léto rádi trávíte u vody či na houbách, nezapomeňte na zákeřné včely. Můžou vám nejen zničit dovolenou, ale následky bodnutí včelím žihadlem může mít pro vás fatální následky. Máme pro vás pár tipů, jak se štípnutí vyhnout, a co dělat, když k němu dojde.

Bodla žihadla asi ještě minutu zavrtávají žihadlo stále hlouběji do rány. Pomocí vratizoubků drží pevně v pokožce. Přitom se jed z jedového váčku postupně přečerpává do rány. Čím déle je žihadlo v ráně, tím větší následky. Je tedy velmi důležité žihadlo z rány rychle odstranit. Pokud by žihadlo zůstalo v ráně, vyškrábněte ho nehtem nebo pinzetou.

Jednen z "lidovějších" účinných léků na svědění je sklenička rumu nebo jiného tvrdého alkoholu. Ne však ve velkém množství, svědění zmizí během několika vteřin. Z racionálního hlediska je však konzumace alkoholu nevhodná, protože alkohol způsobuje dehydrataci organizmu. Určitě také nikdy nekombinujte alkohol s již podanými léky.

První pomoc při bodnutí

Při vyndavání žihadla nesmíte zmáčknout jedový váček na jeho konci. Když tak učiníte, mohlo by se stát, že vyprázdníte jeho obsah do rány. V případě, že nejde o bodnutého alergika a žihadlo není v jazyku, ústech nebo rohovce, stačí opatrně seškrábnout. Místo vpichu pak ochlaďte studenou vodou nebo ledem.

Podle "babských rad" je dobré i potřít medem či cibulí. Ztlumit svědění a otok můžete i chladivým gelem, který pořídíte v každé lékárně. Důležitý je také dostatek tekutin a odpočinek ve stínu. Nezapomeňte kontrolovat, zda nedochází k otoku. Mohl by ohrozit dýchání a život člověka. V takových případech zavolejte rychle lékařskou pomoc.

Většinou dojde jen k zarudnutí kolem vpichu. To může dosáhnout až velikosti dvou mužských dlaní. I při takovém rozsahu ještě nejde o alergickou reakci. Při obdržení více žihadel se může vyskytnout větší reakce, například nevolnost, závratě... Ve všech případech je dobré mít při ruce prášky na alergie. Ty lze totiž použít i na štípnutí komárem, vosou nebo jiným hmyzem.

Co dělat, když jste alergik?

Alergik by měl mít u sebe léky, kdykoliv jde ven, zvláště v období většího rizika štípnutí. Pokud je zapomene a včela ho štípne, okamžitě přivolejte postiženému sanitku. Do příjezdu pak zajistěte následující. Nejdříve odstraňte žihadlo, nejlépe seškrábnutím, postiženého odveďte do klidné místnosti a uložte.

Pokud máte po ruce léky na alergii, do příjezdu pomoci je určitě bodnutému podejte. Nenechávejte ho hlavně samotného a stále sledujte, jestli nedošlo k zástavě dýchání. V tom případě je nezbytné zahájit resuscitaci, a to především masáží hrudníku.

Pro člověka vážícího 70 kg představuje 50% smrtelné riziko bodnutí asi 700 žihadel. Pro desetikilové dítě může být osudných již 90 žihadel. Uvedené počty však platí jen v případě, že postižený jedinec je jinak zdravý a není na včelí jed alergický.

Hluboké účinky včelího jedu

Jed slouží včele k obraně před vetřelcem. Chrání si tak své zásoby medu. Jedový váček včely obsahuje 3-4 mg tekutého jedu. V lidském těle má včelí jed velmi hluboké účinky. A to především na úrovni nervového systému.

Ve větší dávce dokáže hluboce ovlivnit látkovou výměnu v lidském těle. Zdravý člověk by měl bez újmy na zdraví snést až 200 žihadel. Musí být ale ve velmi dobré kondici. I u včelaře, který je na bodnutí žihadlem zvyklý, může dojít k vážným zdravotním problémům. Stačí únava, horko, požití alkoholu či nemoc.

Po vpichu žihadla do těla způsobuje jed popraskání buněčných membrán a vyvolává v místě vpichu zánětlivý proces. Včelí jed působí na nervovou soustavu, snižuje krevní tlak, rozkládá červené krvinky. U citlivých osob mohou způsobit horečkovitý stav nebo anafylaktický šok.

Včelí jed je bezbarvá kapalina charakteristické vůně a kyselé chuti. Obsahuje biogenní aminy, polypeptydy a enzymy.

Jak se chovat, když vás obtěžuje včela

Je velmi důležité se ke včelám umět chovat. Pokud víte, co dělat, bodnutí se můžete zcela vyhnout. Hlavní je zůstat klidný a nedělat prudké pohyby. Včela pak ve většině případů sama odletí. Nejlépe ji také odeženete, pokud máte poblíž keř. Stačí se jím pak jen protáhnout a včela bude zmatená.

Nejhorší je mávat rukama a odhánět ji. Pokud sedne včela přímo na vás, nečekejte, až bodne, ale přimáčkněte ji. I když bodne, nestačí zanechat žihadlo v ráně. Tím zabráníte hlavním důsledkům bodnutí, zavrtání žihadla hlouběji do kůže a přechodu jedu z jedového váčku do rány. Pokud vám včela vletí do vlasů, měli byste ji rychle rozmáčknout. Nesnažte se ji vyndat z vlasů ven.

Preventivní opatření před bodnutím

Jedinci, u kterých se v minulosti vyskytla reakce na bodnutí včelou nebo vosou, se musí chovat opatrně a měli by dodržovat následující preventivní opatření. Vyhýbat se piknikům, vyhýbat se tělesným aktivitám venku, jelikož pot přitahuje včely, nechodit naboso v trávě... Nikdy nezabíjejte včelu blízko jejího hnízda!

Klíčová slova:
jed
med