Psycholožka Alžběta Protivanská: Napracovat si dny dovolené je špatně, vyžadujte opravdu odpočinek

Dovolená je jeden z největších stresorů, které člověka potkávají (se svatbami a pohřby)
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Dovolená – tolik vytoužený odpočinek a příležitost udělat si odstup od světa každodenního shonu. Často si ovšem můžeme všimnout, že nám po ní vlastně není lépe. Přichází pocit, že bychom si měli volné dny napracovat, a úzkostné myšlenky nás nepouští ani během nich. Může se dostavit i pocit zklamání, když po návratu zase začne ten samý kolotoč. Jak si odpočinout tak, abychom opravdu nabrali nové síly? Radí psychoterapeutka a lektorka Mgr. Alžběta Protivanská.

Vybírejte opravdu pro sebe

Bude to moře, výšlap do hor nebo výlety na kolech? Už při výběru lokality a aktivit se nejprve zeptejte sami sebe, co vám opravdu vyhovuje. Nesnažte se výběrem udělat dojem na partnera nebo vybírat místo podle toho, jak bude vypadat na fotkách na Facebooku. Každý si odpočine u něčeho jiného a je zcela v pořádku zopakovat si výlet na chalupu, když vám tam minulé léto bylo opravdu dobře.

Buďte na sebe hodní po návratu

Stejně jako budete plánovat dovolenou, myslete i na čas, který bude následovat bezprostředně po ní. Není výjimečné, že se dostaví “podovolenkové blues” ze špatného svědomí nad utracenými penězi nebo z návratu do města z přírody. Dobrou taktikou je vrátit se do práce uprostřed týdne a mít tak kratší čas do dalšího víkendu. Dejte sami sobě čas na pozvolné přistání do každodennosti.

Zacvičte si před odjezdem

Poslední dny před samotným začátkem dovolené jsou často spojené s největším stresem. Je to zároveň důvod, proč můžeme zažívat příznaky podobné nachlazení. Tělo je pod zátěží a stresové hormony ohrožují naši imunitu. Zařaďte proto do programu pravidelné lehké cvičení před odjezdem. Sníží hladiny stresu, vyčistí vám hlavu a srovná vám myšlenky.

Dejte tomu smysl

Ty nejlepší zážitky života jsou z chvílí, kdy zažíváme takzvaný stav flow. Jedná se o čas, který věnujeme nové a zajímavé aktivitě, která pro nás vytváří výzvu a zároveň nám jde. Proto nás nedokáže naplnit dovolená, která je jen proležená pod slunečníkem. Čím různorodější a zábavnější budou vaše dovolenkové aktivity, tím budete mít větší pocit opravdového odpočinku.

Vypněte přístroje

Dovolená také často bývá místem, kde si až bolestně uvědomíme, jak moc jsme závislí na telefonu, notebooku a sociálních sítích. Neustálá potřeba zážitky zaznamenávat nebo nasávat ty cizí vede nakonec k jediné věci – nikdy nejsme opravdu tady a teď u toho, co se děje. V práci jasně řekněte, že budete offline a po dobu dovolené omezte používání digitálních přátel na minimum. Uvidíte, že to bude nejprve zvláštní pocit, ale nakonec se vám výrazně uleví.

Naučte se něco nového

Uprostřed pracovního procesu si často dlouhé týdny a měsíce říkáme, že si přejeme dostat do života nějaký nový návyk. Může to být meditace, pravidelné psaní deníku nebo každodenní pohyb. Dovolená je skvělou příležitostí k práci s novými zdravými zvyky. Zrovna cestovní deník může být zároveň užitečným nástrojem, jak si z dovolené zapamatovat více zážitků a moci se k nim vrátit i zpětně po letech.

Vnímejte všemi smysly

Jak se mají teď vaše prsty u nohou? A jak se vám dýchá? Který zvuk teď můžete slyšet úplně nejdál? A který je naopak nejblíž? Kde se dá teď v těle cítit, že vám tluče srdce? Už jen takové prosté ukotvení v tom, co teď můžete vnímat svými smysly, pomáhá zvýšit pozornost k přítomné chvíli a snižuje stres. Na dovolené si to co nejčastěji připomínejte a pozorně vnímejte, co právě teď prožíváte. Takové situace si daleko lépe zapamatujete a nakonec budete mít i silnější vzpomínky z celé dovolené.

Pečujte o tělo

Zajděte si ke kadeřnici, na nehty nebo na masáž. Rozmazlete tělo a podpořte tak pocit, že je dovolená opravdu odpočinkovým časem, kde můžete načerpat nové síly. I když budete v cizokrajné zemi, buďte opatrní s jídlem, aby dovolená nekončila s bolavým břichem v posteli. Opečované tělo se vám odmění vyšším pocitem vitality a větší energií do dalších zážitků.