Nízkosacharidová dieta může vést až ke smrti. Profesor Banach provedl rozsáhlou studii

Profesor Maciej Banach provedl rozsáhlou studii a varuje před přísnou dietou
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Nízkosacharidová dieta je moderním způsobem hubnutí. Jenže nic se nesmí přehánět, jak ostatně naznačují i mnohé studie. Profesor Banach dokonce varuje před možným vznikem závažných onemocnění, které mohou v důsledku vést až ke smrti.

Před dodržováním přísné nízkosacharidové diety varuje například profesor Maciej Banach z univerzity v Lodži, zakladatel a prezident Polské asociace lipidů, skupiny pro metaanalýzu lipidů a krevního tlaku a předseda think-tanku „Inovace pro zdraví“, který v tomto oboru provedl rozsáhlou studii. „Zjistili jsme, že lidé, kteří dlouhodobě dodržují přísnou dietu s nízkým obsahem sacharidů, mají větší riziko předčasné smrti. Stejně tak jsou zvýšena rizika vzniku závažných nemocí, včetně koronárních srdečních chorob, mrtvice a rakoviny,“ uvádí.

Nic se nesmí přehánět

Problém nejrůznějších diet je spojen s “pandemií” obezity, kterou je třeba redukovat, hlavně s ohledem na nebezpečí, které s sebou takový stav nese, jako je možný častější rozvoj chronických nemocí, jako kardiovaskulárních chorob, hypertenze, diabetu 2. typu a rakoviny. Ale ani příliš drastické diety rozhodně nejsou k prospěchu, a to ani v případě nízkosacharidové diety.

Skutečně reprezentativní vzorek pacientů

Dlouhodobá bezpečnost těchto diet je podle studie kontroverzní. Již předchozí studie uváděly protichůdné výsledky jejich vlivu na riziko kardiovaskulárních chorob, rakoviny a smrti. Naše studie pak zkoumala vztah mezi dietami s nízkým obsahem sacharidů a zdravotními problémy, vedoucími až ke smrti v reprezentativním vzorku 24 825 účastníků amerického Národního průzkumu zdraví a výživy. Ve srovnání s účastníky s běžnou spotřebou sacharidů měli účastníci s nejnižším příjmem o 32 % vyšší riziko úmrtí na všechny zkoumané zdravotní příčiny. Průměrná doba sledování přitom byla 6,4 roku. Kromě toho se riziko úmrtí na ischemickou chorobu srdeční, cerebrovaskulární onemocnění a rakovinu zvýšilo o 51 %, 50 % a 35 % - se snižujícím se příjmem sacharidů se riziko zvyšovalo.

Krátkodobě ano, dlouhodobě ne

„Dieta s nízkým obsahem sacharidů může být v krátkodobém horizontu užitečná pro hubnutí, snížení krevního tlaku a zlepšení kontroly hladiny glukózy v krvi, ale naše studie naznačuje, že z dlouhodobého hlediska jsou spojena se zvýšeným rizikem úmrtí z mmnoha zdravotních příčin, například jde o úmrtí na kardiovaskulární onemocnění, mrtvici nebo rakovinu,“ uvedl profesor Banach.

Nebezpečí pro starší neobézní lidi

Účastníky studie byli lidé s průměrným věkem 47,6 let, přičemž mírně převažovaly ženy. Sledovaní pacienti byli rozděleni do skupin podle obvyklého procenta sacharidů v přijímané stravě. Riziko úmrtí způsobených sledovanými chorobami během sledování se zvyšovalo s každým procentem poklesu příjmu sacharidů a zůstalo významné i po následné úpravě jídelníčku.

Vědci také v rámci této studie zkoumali souvislost mezi smrtí účastníků sledování a nízkým příjmem sacharidů u obézních lidí s BMI indexem nad 30 a u lidí, jejichž BMI bylo v normě. Další dělení probíhalo podle věku, kdy hranici tvořilo 55 let. Výsledky jednoznačně ukázaly, že přísná nízkosacharidová dieta je nejnebezpečnější u neobézních lidí starších pětapadesáti let a naopak nejlépe ji snáší organismus obézních mladších účastníků výzkumu.

Nebezpečná kombinace

„Snížení příjmu vlákniny a ovoce a zvýšení příjmu živočišných bílkovin, cholesterolu a nasycených tuků může při těchto dietách hrát nebezpečnou roli. Jde také zároveň o změny příjmu minerálů, vitamínů a dalších tělu prospěšných látek. Naše studie upozorňuje na nepříznivé spojení mezi nízkým obsahem sacharidů možným vznikem závažných onemocnění, které mohou vést až ke smrti. To vše na základě individuálních údajů a souhrnných výsledků předchozích studií. Tato zjištění naznačují, že nízká hladina sacharidů není bezpečná a neměla by být doporučována,“ došel k závěru profesor Banach.

KAM DÁL: Vláda hodila mateřské školy přes palubu. Novely ministra Plagy zhorší podmínky dětí i učitelů