Nízkosacharidová dieta: Omezení cukrů urychlí hubnutí. Příloh se ale nevzdávejte

Nízkosacharidová dieta bude fungovat ještě lépe, když k vyladěnému jídelníčku přidáte aktivní pohyb a cvičení
  |   zajímavost

Nízkosacharidová dieta vychází ze snížení příjmu sacharidů, a naopak většího příjmu bílkovin. Proč může pomoci při hubnutí? V článku zjistíte, jaká jsou pravidla diety, co by se nemělo objevovat v jídelníčku a jak to udělat, když chcete hubnout, ale nechcete se vzdávat oblíbených příloh.

Hubnutí do plavek nebo shození přebytečných kil po svátcích chce pořádný plán. S nízkosacharidovou dietou půjdou kila dolů lehce a při dodržení základních pravidel i zdravě. A když si dobře poradíte i s opětovným přechodem na běžný zdravý vyvážený jídelníček, váhu si můžete bez problémů udržet.

Základní pravidla nízkosacharidové diety

Jídelníček u nízkosacharidové diety vychází z omezení příjmu potravin bohatých na jednoduché i komplexní sacharidy. To znamená vynechat nebo výrazně snížit konzumaci sladkostí, bílého pečiva, jednoduchých sacharidových jídel a podobně. Pro dostatečné zasycení tyto potraviny částečně nahraďte vyšším příjmem bílkovin a mírně zvyšte i množství potravin bohatých na zdravé tuky.

  • Vhodné potraviny: maso, ryby, vejce, neškrobová zelenina (brokolice, květák, mrkev, rajčata), ořechy a semínka, mléčné výrobky, zdravé tuky a oleje.
  • Nevhodné potraviny: sladkosti, bílé pečivo, cereálie, těstoviny, sladidla, větší množství ovoce bohatého na cukry, slazené limonády a podobně.

Proč je low carb dieta účinná?

Pro účinnost low carb diety existují hned dva dobré důvody. Tím prvním je víceméně přirozené snížení příjmu kalorií, když omezíte potraviny bohaté na cukry. A právě vyšší kalorický výdej v porovnání s příjmem logicky znamená, že tělo sáhne do svých tukových zásob pro energii.

Druhým důvodem, proč nízkosacharidová dieta často funguje i lidem, kterým se jinak hubnutí nedaří, je pozitivní ovlivnění hladiny krevního cukru. Konkrétně výzkumy ukazují, že nedochází k tak velkým výkyvům v porovnání s jídelníčkem bohatým na cukry. A právě tyto výkyvy jsou zodpovědné za větší pocity hladu nebo chutě na sladké a nezdravé potraviny bohaté na kalorie. Obecně tedy může být správně nastavená nízkosacharidová dieta dlouhodobě udržitelnější.

Tipy, jak u nízkosacharidové diety vydržet a dosáhnout výsledků

Dietu si nastavte tak, aby byla dlouhodobě udržitelná. To znamená, že si během pár dnů vypočítejte příjem kalorií. Rozdíl mezi vaším příjmem a výdejem by neměl být větší než 500 kcal za den. Dále si pohlídejte, aby vás nový stravovací režim příliš netrápil. Striktní zákazy totiž vedou k tomu, že po nevhodných potravinách začnete více toužit. Nízkosacharidová dieta nemusí být úplně bez příloh, ale záleží na množství. Zařazením kvalitních celozrnných příloh zaženete své chutě a ještě do jídelníčku doplníte důležitou vlákninu.

V neposlední řadě nezapomínejte při dietě na trpělivost. Hubnutí zkrátka bude nějaký čas trvat a pomalejší, ale konzistentní postup vás dostane mnohem dál než drastická dieta, kterou vydržíte jenom pár dnů.

Zdroj: Healthline.comMayoclinic.org

KAM DÁL: Bylinky, které vám pomohou v boji proti chřipce a nachlazení. Připravte si rozmarýnovou koupel.