Žena prozradila, kde dělala při hubnutí tu největší chybu

Žena prozradila, že jí s hubnutím pomohl mimo jiné i HIIT trénink
  |   zajímavost

Katie se snažila zhubnout celé roky, ale vůbec se jí to nedařilo. Nakonec se jí ale za několik týdnů podařilo zhubnout neuvěřitelných 20 kilo. Prozradila, kde přesně dělala léta chybu a co jí pomohlo.

Katie se dříve snažila hubnout pomocí drastických diet, kterých za svůj život vyzkoušela nespočet. Nikdy jí ale nepřinesly výsledky, které chtěla. Stále jen hledala nové diety ve snaze najít tu, která konečně zafunguje.

„Já jsem měla nadváhu většinu mého života. To, že už s tím opravdu musím něco udělat, jsem si uvědomila až v momentě, kdy jsem se chystala na operaci a můj lékař mi řekl, že před tím zákrokem musím zhubnout,“ prozradila Katie.

V ten moment už se přestala spoléhat na dietní plány, které slibují dramatické výsledky do jednoho nebo dvou týdnů. Najala si osobního trenéra, který jí vysvětlil, jaký přístup k hubnutí je z dlouhodobého hlediska ideální.

Jojo efekt

Některé drastické diety totiž mohou splnit to, co slibují, a pomoci vám shodit hned několik přebytečných kilogramů během jednoho či dvou týdnů. Problémem je, že je tato změna ve většině případů neudržitelná, a dodržování takto extrémních typů jídelníčku často vede k takzvanému jojo efektu.

Jde o opětovné nabrání kilogramů, které se vám cíleně podařilo shodit. Většinou dokonce dochází k nabrání mnohem většího množství tuku, než jakého se vám podařilo pomocí diety zbavit.

Katie její osobní trenér vysvětlil, že pokud chce zhubnout a změnu si udržet, je nutné, aby s drastickými dietami skoncovala a zaměřila se na úpravu jídelníčku a pravidelnou fyzickou aktivitu. Ideální je soustředit se na to, aby byl náš jídelníček vyvážený a obsahoval tak dostatek všech důležitých živin, bez kterých se náš organismus neobejde. Ideální je do naší stravy zařadit zejména velké množství zeleniny, ovoce a celozrnných produktů.

Rozhodně bychom ale neměli zapomínat na dostatečné množství bílkovin, které nám pomohou nejen zahnat hlad, ale i s posílením svalů.

HIIT trénink

Katie prozradila, že jednou z nejúčinnějších složek jejího nového režimu, který jí pomohl shodit 20 kilo nadváhy během pouhých několika týdnů, byl vysoce intenzivní intervalový trénink (HIIT). Jde o jeden z nejoblíbenějších typů cvičení.

Jde o cviky, které jsou ideální jak k rychlému spalování tuků, tak i ke zlepšení fyzické kondice. Jde o cvičení, které vám zpravidla nezabere více času než půl hodiny.

U HIIT tréniku se střídají intervaly maximálního zatížení, ve kterých je nutné vyhnat naši tepovou frekvenci nahoru, s úseky o nižší intenzitě.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Jak předejít bolestivému syndromu karpálního tunelu.