Jak předejít bolestivému syndromu karpálního tunelu

S prevencí syndromu karpálního tunelu vám mohou pomoci i rukavice
  |   zajímavost

Syndrom karpálního tunelu se projevuje bolestí zápěstí, necitlivostí a brněním. Jde o bolestivý stav, který je nejčastěji způsobený prací na počítači. Naštěstí ale existují způsoby, jak mu jednoduše předejít.

Karpální tunel je průchod mezi dlaní a předloktím, prochází jím cévy, nervy a šlachy. Syndrom karpálního tunelu vzniká právě při útlaku středového nervu (nervus medianus). Je vyvolaný nadměrnou zátěží vyvíjenou na zápěstí.

Nejčastěji se objevuje u lidí, kteří pracují s počítačovou myší, může být ale způsoben také prací s vrtačkou, pneumatickým kladivem a dalšími nástroji.

Symptomy syndromu karpálního tunelu

Příznaky syndromu karpálního tunelu se většinou objevují postupně. Patří mezi ně mimo jiné:

Brnění spojené s necitlivostí prstů a ruky bývají jedněmi z prvních příznaků tohoto syndromu, většinou se objeví při řízení nebo držení mobilu v ruce, čtení novin a podobných činnostech. Slabost, která se při syndromu karpálního tunelu objevuje, v některých případech vede až k vypadávání předmětů z ruky.

Prevence syndromu karpálního tunelu

Existují osvědčené metody, jak snížit riziko jeho vzniku. Patří mezi ně následující pravidla:

  • Snižte intenzitu

Jednou z metod, jak vzniku syndromu karpálního tunelu alespoň do určité míry předejít, je i snížení intenzity. Pokud např. píšete na klávesnici, snažte se mačkat jednotlivé klávesy co možná nejjemněji.

  • Krátké a časté pauzy

Při prevenci vzniku tohoto nepříjemného stavu je také důležité nenamáhat zápěstí moc dlouho. Ideální je si od činnosti, která tuto část ruky namáhá, dávat krátké, ale časté pauzy.

  • Kontrolujte pozici zápěstí

Důležité je také při práci zápěstí držet co možná nejvíce v rovině, snažit se ho neohýbat ani nahoru, ani dolů.

  • Počítačová myš a podložka

Pořiďte si počítačovou myš, která je vám pohodlná, a zainvestujte také do podložky pod myš s podporou zápěstí.

  • Teplo

Riziko vzniku zvyšují také nízké teploty. Ujistěte se, že je vaše zápěstí vždy v teple. Pomohou vám s tím i rukavice bez prstů.

Zdroj: Mayo Clinic

KAM DÁL: Nedostatek vitamínu B12 nás může i omezit v pohybu. Jak ho poznáte?