Brnění v rukou a nohou: Možná trpíte nedostatkem důležitého vitamínu

Příznakem nedostatku vitamínu B12 nebo B9 je nejen mravenčení v končetinách, ale mimo jiné i zapomínání a deprese
  |   zajímavost

Existuje celá řada vitamínů a dalších živin, které jsou pro lidské tělo naprosto nepostradatelné. Jedním z nich je i vitamín, jehož nedostatek může způsobovat únavu, bolest hlavy a ztrátu citu nebo mravenčení v rukou a nohou.

Potraviny s vysokým obsahem vitamínu B12:
- vajíčka
- ryby
- maso
- mléko
- sýr

Řeč je o nedostatku vitamínu B12 nebo B9 (folátu). Naše tělo totiž při nedostatku vitamínu B9 nebo B12 produkuje červené krvinky, které nefungují tak, jak by měly, uvádí na svém webu Národní zdravotní služba.

V případě, že nemáme těchto živin dostatek, totiž dochází k produkci červených krvinek, které jsou mnohem větší, než by měly být, a to poté ovlivňuje jejich funkci.

Tento typ krvinek roznáší pomocí krevního oběhu kyslík do celého těla pomocí látky, která se nazývá hemoglobin. Symptomy jejich nesprávné funkce jsou tak způsobeny nedostatečným okysličením určitých částí těla.

Mezi symptomy nedostatku vitamínu B12 nebo folátu patří:

  • extrémní únava
  • problémy se zrakem
  • afty
  • svalová slabost
  • bolavý a začervenalý jazyk
  • psychické problémy (deprese, zmatení a další)
  • zapomínání
  • brnění nebo ztráta citu v končetinách
Potraviny s vysokým obsahem vitamínu B9 (folátu):

- listová zelenina
- brokolice
- růžičková kapusta
- hrášek
- fazole
- cizrna

Pokud na sobě pozorujete některé z těchto příznaků, co nejdříve se o nich poraďte se svým lékařem. Mohou mít totiž hned několik důvodů. Jako první většinu pacientů napadne, že nejspíše nepřijímají dostatek těchto živin ve stravě nebo pomocí výživových doplňků. Tento nepříjemný stav ale může být způsoben také stavem, který se nazývá perniciózní anémie.

Jde o zdravotní stav, který se vyznačuje tím, že imunitní systém napadá buňky v žaludku a tělo tak nemůže vitamín B12 a B9 správně vstřebat. V tomto případě tedy zařazení většího množství potravin do vašeho jídelníčku nepomůže a je nutné vyhledat lékařskou pomoc. Také se může jednat o vedlejší účinek některých druhů léků, patří mezi ně mimo jiné i antikonvulziva a PPI.

Zdroj: National Health Service

KAM DÁL: Opičí neštovice: Nemoci se dá podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí spolehlivě vyhnout.

Klíčová slova: