Covid přináší nečekaný problém se zuby. Co je bruxismus a jak se s ním vyrovnat?

Bruxismus může poškodit zubní sklovinu, případně nás o zub rovnou připravit
 

Covid ovlivňuje naše zdraví víc, než si myslíme - a to po všech stránkách, i tam, kde bychom to asi opravdu nečekali. Dokonce i zdraví lidé mohou mít problémy, jak to dokazuje třeba příběh mladé ženy, jež se dostala pod velký tlak. Jak se její příběh odvíjel?

O tom, že pandemie covidu přináší velký stres, není třeba dlouho hovořit. Zvlášť pro lidi, kteří buď patří do ohrožené skupiny ze zdravotních důvodů nebo i proto, že se jednoduše bojí o svoji existenci a zajištění rodiny. Jednou z takových žen je i paní Kate Faith, jejíž příběh popsal server medicalxpress.com.

Stres a obavy

Mladá žena, která žije sama se svojí malou dcerkou, se z pochopitelných důvodů obávala dne, kdy se i u ní projeví covid a ona bude muset zůstat doma. V takovou chvíli by pravděpodobně přišla o práci nebo by minimálně vypadla podstatná část jejího měsíčního příjmu, což si jako samoživitelka nemůže dovolit. Psychika v tu chvíli udělala své. Nejenže matka malého dítěte nemohla spát, ale začala mít i problémy se zuby.

Bruxismus ohrožuje zuby

Nervy působily i na její chování ve chvílích, kdy přece jen usnula. Silný stres působil na svaly a Kate skřípala zuby, což by bylo možné přejít, kdyby nešlo o tak silný problém, který její zuby poškodil. Jde o tak zvaný bruxismus, který může v extrémních případech vést nejen k poškození skloviny zubu, ale i k jejich ztrátě. Samozřejmě napětí svalů kolem čelisti může vést i k silným bolestem. Stejně jako u paní Kate.

Všechno souvisí se vším...

„Stres a strach ze světových událostí může mít vliv  právě i na spánek, křeče v oblasti čelisti a skřípání zuby. Pokud jsme pod neustálým tlakem, frekvence a intenzita křečí a skřípání zubů bude pravděpodobně zesilovat,“ myslí si Thomas Sollecito, předseda orální medicíny na fakultě zubního lékařství na pensylvánské universitě. Nejběžnější věcí, kterou si podle jeho slov lidé mohou všimnout, pokud nadměrně skřípají nebo zatínají zuby, je tupá bolest hlavy nebo tlak na čele či v zátylku. „Lidé si také mohou všimnout problémů při běžných činnostech,“ řekl Sollecito. „Mohou cítit bolest i při běžném žvýkání, protože jejich svaly jsou jednoduše unavené.“

Nikdo není zcela v bezpečí

Bruxismus postihuje všechny věkové kategorie lidí, od malých dětí až po seniory. Jeho intenzita je u každého jedince jiná, u výjimečných situaci či jeho absence, až po kritické případy, které je skutečně nutné řešit. Problémem bývá, že lidé o problému často ani nevědí, vnímají jen následné projevy, jako jsou bolesti, které si často neumí vysvětlit. Pokud je někdo z jejich okolí neupozorní na noční skřípání zubů, nemusí dlouhou dobu tušit, co se děje.

Možná obrana

Jednou z možností předcházení problémům se zuby, které jsou nadměrně obrušované, je noční nošení jejich chráničů. Ideální je ale odbourání příčiny skřípání zubů, která často vězí v psychice, a tak je nutné zajít kromě za zubařem také k lékaři, který se specializuje na odstranění stresu a dalších problémů lidské duše.

KAM DÁL: Ewu Wisnierskou vynesly vzdušné proudy až do devíti kilometrů nad zem. Přežila jen skutečným zázrakem

 

Klíčová slova: