Onemocnění ledvin: Rizikový faktor, o kterém většina lidí neví

Nadměrné solení může za zvýšený tlak, ten je často příčinou nemoci ledvin
  |   zajímavost

Nemoci ledvin často úzce souvisí s jedním velmi běžným zdravotním problémem, kterému můžeme lehce předejít. Je tedy nutné vývoj tohoto nebezpečného zdravotního stavu pozorně sledovat. Pomohou nám snadné změny jídelníčku a životního stylu.

Naše tělo je konstruované tak, že jeden zdravotní problém může často ovlivňovat i další jeho části, které s ním zdánlivě nesouvisí. To bývá často i případ onemocnění ledvin. Na tento párový orgán může mít totiž negativní vliv i vysoký tlak.

Hypertenze a nemoci ledvin

Krevní tlak a onemocnění ledvin bývají často úzce propojeny. Vysoký tlak může být nejen příčinou nemocí ledvin, ale i komplikací spojenou s tímto druhem problémů. Hypertenze ale neovlivňuje pouze zdraví našich ledvin, může totiž způsobit i problémy se srdcem.

„Pokud trpíte onemocněním ledvin, lékař vám může zároveň provést krevní testy, aby zkontroloval funkci ledvin a hodnoty dalších látek, jako je například draslík. Zároveň lze také zjistit přítomnost bílkovin v moči, což může být další signál problémů s ledvinami. Není také od věci změřit si tlak občas sám doma,“ uvedl MUDr. Roman Štilec, Ph.D., primář dialyzačního střediska Fresenius Medical Care v Pardubicích.

Hypertenze tlačí na stěny cév a časem je tak může i poškodit. V takovém případě mohou důležité orgány, jako např. srdce nebo ledviny, trpět nedostatečným přívodem krve. Vysoký krevní tlak může mimo cévy poškodit také jednotlivé filtrační jednotky v ledvinách a zabránit tak úplnému odstranění odpadních látek a přebytečné tekutiny z těla.

To nejhorší na hypertenzi je to, že většina lidí často ani netuší, že se hladina jejich krevního tlaku zvýšila. Proto je nutné jeho hodnoty pravidelně kontrolovat a případně upravit náš jídelníček a životní styl tak, abychom dosáhli požadovaných výsledků.

„Dodržujte instrukce svého lékaře a sdělte mu každý problém či příznak, který se objeví. Léky je nutné brát i poté, co se váš krevní tlak vrátí k normálu – ukončení medikace musí nařídit lékař,“ doplňuje MUDr. Roman Štilec, Ph.D., primář dialyzačního střediska Fresenius Medical Care v Pardubicích.

Zdroj: Fresenius Medical Care

KAM DÁL: Rakovina kůže: Jak jí spolehlivě předcházet a jak ji včas poznat

Klíčová slova: