Rakovina kůže: Jak jí spolehlivě předcházet a jak ji včas poznat

S prevencí rakoviny kůže nám mimo ochranný krém mohou pomoci i sluneční brýle a pokrývka hlavy
  |   zajímavost

Mezi rizikové faktory vzniku rakoviny kůže patří mimo jiné i genetika, světlá pokožka a UV záření. Vzniknout může tedy téměř u kohokoliv. Naštěstí ale existuje několik zaručaných způsobů, jak naši kůži ochránit a jak rychle poznat, že je s ní něco v nepořádku.

Kůže je největším orgánem lidského těla, který zastává celou řadu důležitých funkcí, přesto péči o naši pokožku a prevenci nejrůznějších onemocnění, kterými může trpět, často zanedbáváme.

“Kůže je největším orgánem lidského těla a plní řadu důležitých funkcí. Je bariérou, která brání vstupu škodlivých mikroorganismů, podílí se na regulaci tělesné teploty a je zásobárnou bílkovin, cukrů a tělesné vody. Podílí se na tvorbě vitamínu D a díky obrovskému množství nervových zakončení je také významným smyslovým orgánem,” vysvětluje Kateřina Vacková, zakladatelka neziskové organizace Loono, která se zaměřuje na prevenci nemocí.

Na kůži mohou vzniknout dva typy nádorů, jde mimo jiné i o nemelanomové nádory, které se na kůži objevují nejčastěji. Vypadají jako nehojící se vřídek nebo výrůstek. Dále se na kůži objevují také melanomy, které jsou méně časté, ale mnohem zákeřnější, a je proto nutné je identifikovat co nejdříve.

“Melanomy vypadají obvykle jako podivně se měnící mateřské znaménko, které se zvětšuje nebo mění barvu a tvar. Vyskytuje se převážně na kůži, ale může se objevit i pod nehtem nebo v oku. Hlídat je potřeba i vlasovou část hlavy, kde se může melanom rovněž vyskytnout,” varuje Kateřina Vacková.

Prevence

Na prevenci rakoviny kůže by se měl zaměřovat každý z nás, může totiž vzniknout u každého člověka. Více obezřetní by ale měli být lidé, kteří mají světlou kůži, oslabený imunitní systém, historii rakoviny kůže v rodině nebo větší množství znamének v rodině, u nich je totiž vznik nádoru kůže mnohem pravděpodobnější. Pravděpodobnost vzniku rakoviny kůže ale stoupá i spolu s věkem.

Naštěstí existují zaručené způsoby, jak kůži před touto zákeřnou nemocí alespoň do určité míry ochránit.“Omezte pobyt na slunci mezi 11. - 15. hodinou, kdy je intenzita UV záření nejvyšší. V poledne je intenzita UV záření dvakrát vyšší než v 10 nebo 16 hodin,” uvedla.

Zapomínat bychom neměli ani na pravidelnou aplikaci krému s ochranným faktorem, nejlépe SPF 50. Při pobytu venku bychom měli krém každé dvě hodiny aplikovat znovu. Pomůže nám ale i oblečení s dlouhými rukávy, pokrývka hlavy i sluneční brýle. Dokonce ani naše oči totiž nejsou chráněné před melanomem.

“Vyhněte se také soláriím. Hlavní složkou jejich lamp je totiž UVA záření, které způsobuje mimo jiné stárnutí kůže,” dodává specialistka.

Zdroj: Loono

KAM DÁL: Svědí vás někdy po jídle obličej nebo ústa? Lékařka prozradila, o co se jedná

Klíčová slova: