Když psí láska dokáže léčit

 

Canisterapie Kladno z. s. je sdružením lidí a psích mazlíčků, kteří svůj čas a lásku věnují druhým. O terapii psí láskou jsme si povídali s jednou z členek této organizace Gabrielou Krejsovou.

Jaké musí mít pes pro canisterapii vlastnosti? Jak musí být pes vycvičen?

Psi musí být absolutně bez agrese vůči lidem. Dále musí složit zkoušku poslušnosti za přítomnosti zkušebního komisaře dle platného Národního zkušebního řádu a také zkoušku speciální, tj. canisterapeutickou. Každý psovod potom pracuje se svým psem individuálně podle možností a schopností psa.

Jak pak probíhá samotná terapie?

Budu psát konkrétně, protože docházím do dětského centra mezi děti ve věku 1-5 let, jsou to děti, které prošly různými traumaty a mají různé poruchy chování. Musím svou činnost upravovat individuálně, navíc jsou mé možnosti ztížené počtem dětí (5-10 ve skupině).  Děti neudrží dlouho pozornost, musíme činnosti často střídat, provádíme různé hry se zavázanýma očima, kdy děti popisují části těla psa, hladí psa, čistí mu zuby, otírají packy, zkoušejí různé povely, přelézají a podlézají psa (tím se odbourává strach), ti aktivnější mu rádi hází míček, mají radost, když ho nosí …

 Můžete uvést konkrétní příklad, kdy pes pomohl?

Můj zatím nejsilnější zážitek byl, když se jedné mé terapie účastnila i maminka, z nějakého důvodu nemohla s dětmi opustit zařízení, sestry mě varovaly, že je s ní těžké pořízení, tak jsem s kluky začala pracovat a tahle dospělá žena se nenásilně zapojila…v závěru jsme si hráli všichni, děti, já pes i paní, bylo cítit, jak jsme prolomili jisté komunikační bariery. 

Myslím, že v této činnosti je skrytý velký potenciál. Napadlo mě, že by se pes dal využít při situacích, jako jsou výslechy zneužitých dětí, či dětí, které prošly různými traumaty v rodině.

Aktivity Canisterapie Kladno z. s.

Organizace se věnuje i jednorázovým aktivitám a akcím, které jsou zaměřeny na ukázky canisterapeutické činnosti, na informovanost okolí ve formě seminářů, nebo na podporu charitativních činností. Pravidelné jednorázové akce konané každoročně jsou „Dny města Kladna“, ukázky ve školských zařízeních (MŠ, ZŠ, Speciální školy …). Návštěvy centra pro maminky v Buštěhradu, návštěvy centra pro rodiny s dětmi ve Smečně, Junáci a další organizace. 

O canisterapii

Jedná se o léčbu psí láskou, psychickou i fyzickou pomoc a podporu nemocným, handicapovaným, seniorům, dětem s různým postižením a poruchami chování. Zlepšuje celkovou fyzickou i psychickou kondici, celkovou pohodu, někdy pes může fungovat jako prostředník při složitější komunikaci například při problémech v rodině, může pomoci prolomit komunikační bariery.

 

Zdroj foto: Canisterapie Kladno z. s.

Klíčová slova:
pes