Je to jako u lidí. Chování zvířete ovlivňuje genetika i prostředí

Aby bylo zvíře v pohodě potřebuje mimo jiné podnětné prostředí a správnou výchovu
 

To, jak se zvíře projevuje, je výsledkem působení mnoha faktorů. Podle odborníků genetika ovlivňuje chování až z šedesáti procent, pak následuje prenatální vývoj a zacházení se zvířetem.

Vystresovaná, špatně živená nebo týraná matka málokdy přivede na svět a odchová odolná a psychicky vyrovnaná mláďata. Prostředí chudé na podněty jako například chlívek, sklep, garáž, jedna místnost v bytě, malý dvorek, kotec apod., ve kterém vyrůstá mládě během takzvaného období socializace, kdy si vytváří vztah k prostředí a živým tvorům na celý život, může způsobit panickou bázlivost, často spojenou s agresí. Kruté zacházení, nevhodné a špatně načasované tresty, přetěžování zvířat – to jsou také časté příčiny vzniku bázlivosti, agrese, ale i tzv. náhražkového chování, které může přerůst v chování nutkavé. Podcenění prvních příznaků nevhodného chování a zanedbání výchovy v raném věku mívá pak za následek špatnou ovladatelnost v dospělosti, což u velkých plemen psů může být hodně na obtíž.

Čtěte také: Když psům nebudeme brát přirozenost, nemusíme řešit žádné problémy

Na to s jakými problémy lidé se svými mazlíčky přicházejí do ordinace specialisty, jsme se zeptali MVDr. Hany Žertové, která je odborníkem na problémové chování zvířat.

„Nejčastějším trápením psů je samota – někteří psi nedokážou zůstat sami doma ani minutu. Následují nejrůznější strachy a fobie: nejčastější je strach z třaskavých zvuků, ale spousta psů se bojí plovoucí podlahy, schodů, prádla na šňůře, horkovzdušných balónů, velkých hal nebo naopak malých prostor.  Většina psů malých plemen se bojí dětí. Dalším častým problémem je nevraživost k ostatním psům, občas se vyskytne přehnané majetnické chování. U koček zase nejčastěji řeším „nečistotnost“. Kočky totiž trpí na nespecifické záněty močových cest, jsou-li v dlouhodobém stresu. Je to takový začarovaný kruh: kočka se trápí například proto, že panička má delší pracovní dobu. Z toho trápení dostane zánět močového měchýře a kdykoli jde čůrat na záchod, cítí hroznou bolest a pálení. Zkusí se tedy vyčůrat jinde, jestli to bude lepší. Jenže panička ji za to potrestá, tím prohloubí stres a zhorší zánět, kočka začne čůrat úplně všude a paničce se vyhýbá ve strachu z trestu, i když ze všeho nejvíc postrádá pomazlení…. Z takového stavu se pak těžko hledá cesta ven.“

Článek vznikl ve spolupráci s MVDr. Hanou Žertovou