Co udělat pro bezpečí kočky, která chodí ven

Zavřít kočku doma, nebo ji pustit ven a riskovat její bezpečí? Dilema, které řeší nejeden chovatel
Pixabay.com
Zavřít kočku doma, nebo ji pustit ven a riskovat její bezpečí? Dilema, které řeší nejeden chovatel

Kočky nemají rády jakékoli omezování. Jsou zvědavé a podnikavé, náruživě loví. Proto stále spousta majitelů koček přemýšlí, zda kočka zavřená trvale v bytě může žít naplno.

reklama

Jenže svoboda bývá příliš drahá. Kočky za ni platí tím nejcennějším – svým zdravím a často i životem. K nebezpečí v podobě aut, psů, zlých lidí, přenosných nemocí a nastražených pastí či jedů se často přidává i ohrožení ze strany vlastního druhu – ostatních venku běhajících koček.

Co udělat pro bezpečí a klid                                     

  • Kočku i kocoura nechte vykastrovat a zkuste o totéž požádat i vaše sousedy. Zabráníte tak nežádoucímu množení koček a významně snížíte riziko vzájemné agrese.
  • Dbejte na pravidelné odčervování a očkování.
  • Často kontrolujte, zda kočka nemá na kůži (především na hlavě, krku, tlapkách) kousnutí či škrábnutí. Neošetřené rány rychle hnisají.
  • Nekrmte cizí kočky na vašem pozemku.
  • Umožněte vaší kočce vždy volný přístup domů.
  • Pro rychlé obnovení ztracené duševní rovnováhy vaší vystrašené kočky instalujte do zásuvky feromonový odpařovač Feliway a do jídla jí přidávejte 2x denně pár kapek uklidňujícího přípravku s tryptofanem.
  • Jsou-li rizika volného pohybu kočky příliš velká, uvažujte o vybudování velké venkovní voliéry nebo „nepřekonatelného“ plotu kolem zahrady.

 

Příběh z praxe veterinářky:

Majitelka kastrovaného bengálského kocoura Leonarda, který chodil volně ven na velikou zahradu, začala s podzimem přikrmovat polodivoké kočky, které se k domu stahovaly. Jeden z venkovních kocourů si opakovaně vyřizoval s Leonardem účty. Ten se ho sice nezalekl a vždy se mu statečně postavil, dokonce ho vyhlížel a dožadoval se puštění ven, ovšem doma pak několikrát denně označkoval všechna okna a dveře. Museli dostat antidepresiva. Od té doby (je to už šest let) je musí užívat každou zimu, přestože onen nepřítel se tam již více neukázal.

MVDr. Hana Žertová

 

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/co-udelat-pro-bezpeci-kocky-ktera-chodi-ven-15647
reklama
#kočka #péče o kočku

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.