Bude socha Masaryka opět dominantou Peček?

Vrátí se Masaryk do Peček?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Obyvatelé Peček byli zvyklí, že socha T. G. Masaryka byla součástí stejnojmenného náměstí. V blízké budoucnost by se tam prý mohla zase vrátit. Jakým způsobem toho chce město docílit, když se originál za minulého režimu zničil?

Pečky v minulosti zdobil monument v podobě sochy bývalého česko-slovenského prezidenta T. G. Masaryka, která ovšem už nenávratně neexistuje. I tak se ale v obci hodně hlasitě mluví o tom, že by se na náměstí vrátila. Jenomže řeči jsou jedna věc a skutky druhá. 

Jak mít sochu, která neexistuje?

Naštěstí však existuje sádrový model, podle kterého se dá bronzová socha obnovit. Město již získalo historické materiály a má možnost si předlohu, která je momentálně v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře, půjčit. Nejprve se ale musí začít u podstavce, který k soše neodmyslitelně patří.

"O prázdninách proběhne jeho oprava, je ve špatném stavu. Bude celý rozebrán, očištěn a obnoveny nápisy," popsal starosta Milan Paluska. Podstavec leží na náměstí netknutý již od roku 1927, tudíž prací na něm nebude zrovna málo.

Pečky jsou město, které leží asi 15 km severozápadně od Kolína. Žije tu přes 4 tisíce obyvatel. Součástí Peček je také sídlo Velké Chvalovice. 

V havarijním stavu jsou navíc i samotné základy a náklady na sochu jsou aktuálně odhadovány na zhruba 750 000 korun. "Vhodný dotační titul se nepodařilo najít," uvedl Paluska s tím, že se peníze budou muset najít v rozpočtu města. Právě finance jsou překážkou, proč se výroba sochy nebude realizovat už letos. V Pečkách ovšem vědí, že existují odborníci, kteří by ji postavit dokázali. Soutěž ale ještě nevyhlásili, a proto tak stále nemají konkrétní cenovou nabídku. 

"Otázkou je, zda vůbec nemalé finanční prostředky tímto směrem investovat. V době, kdy socha na náměstí stála, totiž vypadalo úplně jinak. Názory mezi obyvateli jsou různé. Za mě by se ale vrátit měla," sdělil nám starosta s tím, že by náměstí celkově potřebalo oživit a obnovit. 

Příští rok se bude slavit 100 let od založení první Československé republiky. Návrat sochy v roce 2018 by tak byl více než symbolický. Pečky navíc obecně moc kulturních památek a lákadel nemají. Ale uvidíme, jak to nakonec dopadne.