Konečně! Lávka z Malína do Kutné Hory bude. Pro lidi je to vysvobození

Obyvatelé už se z Malína do Kutné Hory brzy dostanou
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Už bylo na čase. Dlouhé měsíce neměli obyvatelé Malína možnost legálním způsobem přejít most, aby se dostali do Kutné Hory. To by se ale mělo již brzy změnit. Město připravuje řešení a přechod do práce, na úřady nebo třeba na nákup tak bude o něco jednodušší.

V Malíně to v poslední době neměli vůbec jednoduché. Obyvatelé totiž byli kvůli rekonstrukci mostu odříznuti od Kutné Hory. Pokud se tam chtěli dostat ať už z jakéhokoli důvodu, museli autem absolvovat složitou a dlouhou objížďku. Nebo nelegálně přejít nebezpečný most. Brzy už to snad bude konečně jinak.

Nedopadl přechod, bude lávka

První plány byly, že by se měl na místě postavit přechod pro pěší přes koleje do oblasti perónu. Nápad ale nakonec nemohl být realizován. "Bylo to z bezpečnostních důvodů," vysvětluje Josef Viktora, místostarosta Kutné Hory.

Město to ale s Malínem nevzdalo a stále vymýšlelo nové a nové řešení. Před dvěma týdny se u malínského nadjezdu realizovalo další sezení. "Byli tam zástupci Správy železniční dopravní cesty, Vodohospodářské společnosti Vrchlice-Maleč a také Ředitelství silnic a dálnic. Projekt už je hotový. Všichni účastníci se k lávce vyjádřili pouze kladně, takže je to jasné."

Opravy mostu by měly trvat podle plánu až do příštího roku. K finálnímu předání by mělo dojít do 31. 12. 2018

Lávka bude v inkriminovaném místě postavena pouze na dobu nezbytně nutnou. Až bude malínský most dokončen, bude okamžitě odstraněna. "Bohužel její realizace nemohla být dříve, vše má zkrátka svůj čas. Jedná se o takovou skládačku, nic složitého. Další komplikace už by vzniknout neměly, stavět se bude na 99 %," potěšil Viktora všechny malínské obyvatele.

Ke stavbě by mělo dojít na konci srpna, nejpozději pak na začátku září. "Pracuje se na stavební dokumentaci a povolení chceme samozřejmě získat brzy. Chtěli jsme vše realizovat co nejdříve, ale původní plány hovořily o tom, že lávka vyjde finančně moc draho," dodal místostarosta Kutné Hory. 

Tak doufejme, že záchraně obyvatel Malína a jejich propustce z "vězení" už se nic do cesty nepostaví. Ono realizovat několikakilometrovou objížďku do Kutné Hory nebo se v tomhle vedru pachtit hromadnou dopravou, když tam pěšky můžete být za pár minut, není žádný med.