Starosta Mělníka Mikeš: Prožil jsem nejhorší měsíc svého života!

Měl více, než jedno promile alkoholu v krvi, když si sedl za volant
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Starosta Ctirad Mikeš usedl v květnu za volant opilý a naboural. Sám proto nabídl, aby se o jeho funkci hlasovalo. V pondělí tak proběhlo ostře sledované zastupitelstvo, které ho i přes některé nesouhlasné hlasy podrželo. 

Ctirad Mikeš je obviněný za ohrožení pod vlivem alkoholu, kdy řídil auto a přitom měl v krvi více než jedno promile. Naboural lavičku a stojící vozidlo při parkování u budovy městského úřadu. Za tento čin mu hrozí až 3 roky vězení. Ke všemu se veřejně přiznal, dokonce čin sám oznámil. 

Sypání popela na hlavu a drama

Hned od prvních minut pondělní schůze zastupitelstva bylo zřejmé, že to není běžné setkání. Na jindy zcela neobsazených židlích seděli občané Mělníka, někteří z nich se do sálu ani nevešli, proto museli čekat na chodbě. 

Starosta v úvodu řekl, že to, co způsobil, se nedá ospravedlnit a že je to věc, která ho ovlivnila do konce života. Zmínil také to, že chtěl rezignovat přesto, že čin spáchal mimo výkon své funkce a že na svém postu nijak nelpí. 

Následovalo několik projevů, z nichž nejhlasitějším byl ten od Rudolfa Fidlema z KSČM, který se vyjádřil ve smyslu, že starosta drží zastupitele jako rukojmí, aby rozhodli za něj. Přitom by prý měl odstoupit sám. Ostatní pak pobízel k tomu, aby hlasovali v zájmu občanů a města. Zazněla však i slova o presumpci neviny z úst Marie Houskové za TOP09.

  • Jak to nakonec dopadlo? Z 19 přítomných zastupitelů hlasovalo za odvolání 7, a to zejména z opozice. 4 zastupitelé hlasovali proti a 5 se zdrželo hlasování. Ostatní nehlasovali vůbec a dva zastupitelé se nedostavili. 

Chci to odčinit

"Výsledek vnímám jako šanci, abych své fatální pochybení, které nelze vysvětlit, ale pouze odpustit, odčinil svým chováním a prací pro občany města Mělník," vysvětluje dnes nakonec ještě pořád starosta. A i když rozhodla vlastně mlčící většina, Ctirad Mikeš to vnímá tak, že mu zastupitelé fakticky sdělili, že jejich důvěru neztratil. "Je to pro mě velká výzva a musím říci, že to byl nejhorší měsíc v mém životě."

Co pro něj bylo úplně nejhorší? "Byl jsem sám nad sebou zděšen, co vše alkohol dokáže. Myslel jsem si, že s alkoholem mám přece jenom nějaké zkušenosti, že přece můžu ovlivnit své chování. Ale není tomu tak." Starosta také nabídl, že v rámci prevence proti konzumaci alkoholu a drog se osobně zúčastní těchto témat, aby vysvětlil své zkušenosti. "Člověk má pocit, že má vše pod kontrolou, ale pak neví, co se děje. Je to obrovské ponaučení, které bych nepřál nikomu."