Motorkář řídil opilý! Za jak dlouho vlastně odbouráme alkohol z těla?

Alkohol a řízení jednoduše nejde dohromady
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Opět se potvrdilo, že by osoby pod vlivem alkoholu rozhodně neměly být součástí silničního provozu. Další z řidičů totiž nezvládl řízení a málem přišel o život. Kolik bylo muži naměřeno a jak nakonec dopadl?

K dopravní nehodě došlo během včerejší noci, a to kolem druhé hodiny ráno. Stala se v lokalitě mezi obecmi Svatá Kateřina a Záboří nad Labem, tudíž na Kutnohorsku.

Čtyřiadvacetiletý řidič mopedu značky Jawa sjel se svým strojem do levého silničního příkopu, kde narazil do větví spadlého stromu. "Při nehodě utrpěl zranění, kvůli kterým byl převezen do nemocnice," sdělila nám mluvčí PČR Kutná Hora Vendulka Marečková. 

Dechová zkouška dopadla pozitivně

Během vyšetřování nehody se ukázalo, že se nestala náhodou. Dechová zkouška u řidiče totiž ukázala na přítomnost alkoholu v těle, konkrétně ve výši 1,91 promile. Řidič ani neprotestoval a s výsledkem souhlasil. Nakonec, co jiného mu také zbývalo, že?

"Dále bylo zjištěno, že muž má zákaz řízení všech motorových vozidel," sdělila Marečková a také poznamenala, že moped ani neměl sjednané povinné ručení, neměl platnou zelenou kartu a také byl v evidenci vozidel veden ve stavu zániku. Takže byl nezpůsobilý k provozou na pozemních komunikacích.

Na místě dokonce nebyla nalezena ani ochranná přilba řidiče. "Příčina, okolnosti a míra zavinění je stále v šetření."

Alkohol na silnice nepatří

Řidiči stále podceňují svůj stav v rámci alkoholového opojení. Přitom právě kvůli takové nezodpovědnosti vzniká u nás velké množství nehod. Alkohol se po požití nápoje, který jej obsahuje, postupně dostává do trávicího systému a do krve. Jelikož není v organismu ve větším množství běžně přítomen, snaží ho tělo odbourat.

Za řízení pod vlivem alkoholu se v rámci bodového systému body nepřičítají. Přestupek totiž nelze řešit v blokovém řízení, ale pouze ve správním. Tam pak hrozí sankce 2 500 - 20 000 Kč. Za spáchání tohoto přestupku se udělí i zákaz činnosti řízení motorových vozidel, konkrétně 6 měsíců až 1 rok

Záleží pak na mnoha faktorech, které ovlivňují rychlost, s jakou se alkohol z těla vyloučí. Probíhá především prostřednictvím dechu, potu a moči. Mezi hlavní faktory, které mají na mechanismus odbourávání alkoholu z těla vliv, patří výška, hmotnost a pohlaví.

Za hodinu se tělo může zbavit zhruba 0,1 promile. Není přitom důležité, zda člověk spí nebo sportuje. Efektivní účinek nemá ani černá káva nebo tučná jídla. 

Řidiči často podceňují i zbytkový alkohol. Výsledky výzkumů jasně ukázaly, že již hodnota kolem 0,2 promile v krvi způsobuje prokazatelné zhoršení schopnosti řídit. Roste tak tendence riskovat, nepřiměřeně se zvyšuje sebedůvěra, zhrošuje se také schopnost rozeznat pohybující se světla nebo odhadnutí vzdálenosti.