Když dolíčky nejsou jenom na tvářích. Jak řešit celulitidu?

Jak být neodolatelná a sexy?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Úsměv s dolíčky je považován za symbol roztomilosti, dolíčky na stehnech či hýždích jsou naopak symbolem špatné životosprávy. Celulitida sice je pouze estetický nedostatek a pro naše tělo není nebezpečná, přesto však může být projevem nezdravého životního stylu a pomyslnou červenou vlaječkou, že je třeba něco změnit.

Při celulitidě dochází ke zvětšení objemu podkožních tukových buněk, které jsou vytlačovány k povrchu povrchu kůže a vytváří na ní nevzhledné dolíčky, připomínající strukturu pomerančové kůry. V místě je značně omezen průtok krve a lymfy. Toto hromadění tukových buněk a jejich usazování způsobuje ztrátu pevnosti, jemnosti a elasticity pokožky a objevuje se nejčastěji na hýždích a stehnech.

Nejúčinnější prevencí je vyvážený životní styl, dostatečný příjem tekutin a častá pohybová aktivita. Prokrvení pokožky a rozproudění lymfy také pomáhá otužování a saunování.

Proč mám celulitidu?

Celulitidou je postiženo až 80 % žen, oproti tomu muži jí netrpí téměř vůbec. Je to způsobeno jednak tím, že ženy mají v postihovaných oblastech tenčí kůži a více se jim v těchto partiích ukládají tuky. Druhým důvodem jsou hormony. Hormonální antikoncepce obsahuje estrogen v relativně vysokém množství, a proto není vhodná pro ženy, které se celulitidě chtějí vyhnout. Na vznik celulitidy má určitý vliv i věk a nadváha, přesto však není výjimečná u mladé a štíhlé ženy.

Příčinami vzniku "pomerančové kůže" bývá zpravidla nesprávná životospráva, nedostatek pohybu, stres, nedostatečný pitný režim, kouření, dlouhé stání a také dědičnost a hormonální změny.

Stupně celulitidy

Dle míry postižení se celulitida dělí do čtyř stupňů. 

  • 1. stupeň – pomerančová kůže je patrná pouze při stlačení pokožky (tzv. štípacím testu)
  • 2. stupeň – celulitida je viditelná zejména vsedě a vestoje, vleže mizí
  • 3. stupeň – hrbolky na kůži jsou viditelné vestoje i vleže, nerovnosti jsou hlubší, kůže je chladná a při stisku může být bolestivá
  • 4. stupeň – kůže je zbytnělá, tuhá a hrbolky jsou výrazné v jakékoliv poloze, tento stupeň celulitidy je považován za onemocnění a je třeba jej řešit s lékařem

Odstranění celulitidy

Když už "babské rady" a domácí ošetření nepomáhá, je nasnadě jedno z odborných řešení tohoto problému, kterých je celá řada.

Ruční lymfatická masáž: Tato masáž slouží zejména k podpoře lymfatického oběhu. Masér jemně posouvá lymfatickou tekutinu k lymfatickým uzlinám, kde je dále zpracována. Lymfatická masáž tohoto typu je vhodná spíše pro první stupeň celulitidy nebo jako doplňková procedura k jiným způsobům odstranění celulitidy.

První a zcela jistě motivační výsledky jsou znatelné po prvním ošetření. Při vyšších stupních celulitidy je pro maximální efekt vhodné opakovat proceduru 6x – 10x.

Strojová lymfatická masáž: Princip vytlačování lymfatické tekutiny k uzlinám je stejný, je však prováděn pomocí přístroje. Tento přístroj využívá střídání přetlaku a uvolnění tlaku na danou oblast a stimuluje tak cirkulaci lymfy. Procedura samostatně problém celulitidy obvykle nevyřeší, je však vhodným doplňkem efektivnějších procedur.

Rázová vlna

Tato metoda ošetření je známá již více než 30 let zejména ve zdravotnictví, kde je využívána k léčbě pohybového aparátu nebo rozbíjení ledvinových kamenů. Léčba spočívá v kombinaci akustických rázových a elektrických pulsů, které způsobují narušení tukové tkáně a zároveň podporují novou činnost lymfatického oběhu, podporuje také tvorbu kolagenu, takže kůži navrací její pružnost.

"Rázová vlna se k léčbě celulitidy využívá poměrně krátce, přesto se však stala jednou z nejoblíbenějších metod zejména díky viditelným výsledkům již po první aplikaci. Kromě "pomerančové kůže" dokáže odstranit jizvy a strie," popisuje majitelka Kliniky krásy Anděl Alena Jírů.

Co na to lékařka?

"Rázová vlna je osvědčená metoda, která má na pacientech skvělé účinky. Ačkoliv nemá zjištěny závažnější vedlejší účinky, provádět ji samozřejmě nelze v těhotenství a při poruchách srážlivosti krve. Zvláště pokud užíváte hormonální antikoncepci, nechte se nejprve vyšetřit," doporučuje MUDr. Martina Tomášková.

Klíčová slova: