Pravidelné cvičení nabízí nespočet výhod: Uzdraví srdce, zastaví křeče a bolesti

Chcete změnit svůj životní styl od základů?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Není to bezesporu pouze o udržování postavy ve formě, je to o daleko více skutečnostech, které díky cvičení můžete získat. Věděli jste třeba, že pomáháte svému srdci a dokonce i mozku?

Chcete změnit svůj životní styl od základů, zhubnout pár nadbytečných kil, vytvarovat si postavu a zapracovat na kondičce? Vaše odhodlání je na začátku silné, ale postupem času bohužel upadá. Jen málokdo má takovou motivaci vytrvat a dojít ke svému vysněnému cíli. 

Zdravé srdce

Kardiovaskulární trénink má významný vliv na správné fungování srdce a je nezbytný pro udržení celkové fyzické kondice. Srdce je sval, který je potřeba posilovat stejně jako ostatní svaly v těle. Jaký typ cvičení si pod pojmem "kardio" představit? Do této skupiny se řadí oblíbené běhání, dále pak svižná chůze do kopce, skákání přes švihadlo, rychlé zvedání kolen do výšky nebo opakování cviku horolezec. Tento komplexní cvik, během kterého se zvyšuje tepová frekvence, vám pomůže nejen hubnout, ale i zpevnit celé tělo.

Zářivá pleť

Klasická péče o pleť spočívá v pravidelném čištění a výživě pleti vhodnými kosmetickými produkty. Tuto metodu v podobě drahých krémů, speciálních masek a kosmetických ošetření volí mnoho z nás. Mimo to ale můžete vsadit i na aktivní pohyb, díky kterému docílíte viditelného zlepšení stavu pokožky. Během cvičení se zrychluje průtok krve a dochází k odplavování toxinů. Tím, že cvičením zahřejete celé tělo, uvolníte póry a předejdete vzniku nežádoucích pupínků. Pleť bude po cvičení odpočatá, svěží a zdravá. V kombinaci s vyváženou životosprávou můžete zabít dvě mouchy jednou ranou – zbavíte se nejen tukových polštářků, ale i unavené pleti bez života.

Lepší držení těla

Jakmile začnete více cvičit, vaše okolí si bude všímat nejen úbytku na váze, ale i lepšího držení těla. Ulevíte své páteři, zádovým svalům a vazům. Ve chvíli, kdy začnete být spokojená s nově vytvarovanou figurou, začne růst i vaše sebevědomí a automaticky začnete chodit vzpřímeně. Tato fyzická i psychická proměna se projeví i tak, že budete vypadat vyšší. A říká se, že vyšší lidé jsou i úspěšnější.

Stop křečím a bolestem

Pokud vás trápí bolest kloubů a máte ztuhlé svalstvo po celodenním sezení v kanceláři, pravidelný pohyb vám pomůže zbavit se nepříjemných problémů. Zvolte jakýkoliv typ cvičení, který umožní rozhýbat klouby a prokrvit šlachy a svaly. Úklony, předklony, protahování a rotace procvičí celou páteř. Bolest postupně ustoupí a rozsah pohybu kloubů se zvětší.

Zdravější já, šťastnější já

Vneste do svého života aktivní pohyb a buďte šťastnější. Ano, je to takto jednoduché. Při sportování vaše tělo uvolňuje zvýšené množství endorfinů, tzv. hormony štěstí. Jejich hladina v krvi vzrůstá už po desetiminutovém cvičení. Navíc ještě půl hodiny po fyzické námaze si tělo drží zhruba desetinásobné množství endorfinů. Při sportování si také skvěle odpočinete a "vypnete". Odsunete stres a běžné starosti na vedlejší kolej, zaměříte se jen a jen na sebe a po cvičení budete mít radost z toho, že jste nabrali novou energii.

Tělesná váha pod kontrolou

Vhodně zvolené cvičení vám pomůže zabránit nadměrnému přírůstku hmotnosti a dlouhodobě udržet ideální váhu. Při každé fyzické aktivitě spalujete kalorie a jejich množství se odvíjí od toho, jak intenzivní cvičení zvolíte. Jakmile se dostanete do fáze, kdy si vaší fyzické proměny začne všímat i okolí, budete motivovani k vyššímu výkonu a častějšímu pohybu.

Energie na rozdávání

Pravidelná fyzická aktivita zlepší vaši svalovou sílu a také zvýší vytrvalost. Během cvičení musí vaše tělo dodat více kyslíku a další živiny do tkání, aby kardiovaskulární systém fungoval efektivněji. Když vaše srdce a plíce fungují na vyšší obrátky, máte více energie na plnění každodenních úkolů. Z nově nabyté energie budete mít radost nejen vy, ale i lidé ve vašem okolí, které svojí dávkou energie a šťastné nálady nakazíte.

Zvýšený výkon mozku

Aktivní pohyb má blahodárný vliv i na každodenní fungování mozku. Jednotlivá pozitiva však závisí na zvoleném druhu pohybové aktivity. Aerobní cvičení vám umožní zlepšit verbální paměť, zatímco posilovací cviky podpoří asociativní paměť, pomocí které si například dokážete přiřadit tvář ke správnému jménu. Pokud nejste příznivci výbušných a energických stylů cvičení a upřednostňujete spíše klidnější aktivity (jógu, meditaci, tanec nebo chůzi), podporujete zas rozvoj kreativity, snižujete stres a trénujete soustředěnost.

Nový okruh přátel

Využijte cvičení jako příležitost pro společenskou interakci. Docházení do nového kurzu nebo posilovny vám pomůže navázat nová přátelství nebo udržovat vztahy se současnými přáteli. Když se dva známí domlouvají na společném setkání, často to končí u jídla či u skleničky alkoholu. Místo pojídání nezdravých jídel a pití kalorických nápojů navrhněte kamarádům společný trénink. Budete mít příležitost nejen probrat novinky, ale udělat i něco prospěšného pro své tělo.

Kvalitní spánek

Aktivní životní styl zlepší kvalitu vašeho spánku. V průběhu cvičení zvyšujete teplotu těla, která následně klesá a vrací se zpět do normálu. Během této fáze se budete cítit uvolněná a připravená na odpočinek a spánek. Tím, že sportováním odbouráváte stres a zvyšujete hladinu endorfinů v krvi, budete usínat snadněji a dokonce se vám můžou zdát hezké sny.