Léto končí, opuštěné chaty a chalupy lákají zloděje. Máme recept, jak lumpy zaručeně udržíte venku

Spousta lidí dělá stále stejné chyby, proč se nepoučíme?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Sezona chatařů a chalupářů pomalu, ale jistě končí. To znamená, že zloději se chystají na své každoroční žně. Aby také ne! Často lehkovážní majitelé objektů jim totiž práci značně usnadňují. Existuje zaručený recept, jak svůj majetek bránit. A kde je situace vůbec nejhorší? Jistě, že ano, a my vám ho prozradíme.

Středočeský kraj se dá s trochou nadsázky označit za ráj lumpů, kteří si brousí zuby na opuštěné chaty a chalupy. Floutkové využívají faktu, že rekreační kolonie často zejí prázdnotou, a nikdo je tedy neruší. 

Častému "náletu" zlodějů čelí například Dobříšsko, kde je každý rokem jedna z vůbec nejhorší situací v celé zemi. "Je důležité, aby lidé lépe chránili svůj majetek. Tedy nenechávat v chatách přes zimu cennější věci a využívat různé prostředky, které ztěžují vniknutí dovnitř. Jde o bezpečnostní zámky, mříže, uzamykatelné okenice a tak dále," radí mluvčí Policie ČR Příbram Monika Schnidová.

Při podezření z vykradení zásadně nevstupujte do objektu, neuklízejte po zlodějích a věc oznamte neprodleně na policii.

Chatu občas dokonce zapálí

Občas se stává, že nejrůznější existence v chatě či chalupě zůstanou delší dobu. Zkrátka si z objektu udělají noclehárnu. Majitelům tak nepůsobí jen hmotné škody, ale nabourají jim také pocit soukromí. To je možná někdy ještě horší než pár zmizelých "tretek".

Na takovou újmu se samozřejmě také nevztahuje žádná pojistka. Není výjimkou, že nezvaní obyvatelé při odchodu domeček zapálí. Ať už úmyslně, aby zloděj zahladil stopy, nebo jen nedopatřením.

Nenechávejte tam cennosti!

Policisté každým rokem posilují hlídky v rekreačních oblastí a snaží se majitele chat a chalup varovat. Většinou je to však marné. Lidé v objektech nechávají elektroniku, ale i třeba šperky či finanční hotovost. To je pro lapky jako růžový hadr na býka. Takové věci je nutné před dlouhodobějším opuštěním chaty a chalupy okamžitě přenést na bezpečnější místo.

V okolí objektu také není vhodné nechávat trubky, latě a další předměty, které by zlodějům usnadnily vniknutí do objektu. Samozřejmostí je na místo jednou za čas zajet, odklidit sníh a navodit tak pocit, že obydlí není prázdné několik měsíců v kuse.

Co udělat před zazimováním chaty nebo chalupy?

  1. Odvezte do bezpečí vše cenné.
  2. Schovejte veškeré trubky, žebříky, sekery a další věci, které zlodějům práci usnadní.
  3. Lupičům udělejte práci složitější, instalujte bezpečnostní zámky, kamery apod.
  4. Vypněte elektřinu a hlavní uzávěr vody.
  5. Odvezte trvanlivé potraviny, nezvaným návštěvníkům znemožníte setrvat déle.
  6. Uzavřete okna, okenice, kůlny, sklep atd.
  7. Udělejte si soupis věcí, které v objektu necháváte, případně si je i vyfoťte.
  8. Nezapomeňte aktivovat elektronické zabezpečení, pokud ho máte.
Cyklisté, neriskujte: 8 tipů, jak ochránit kolo před ukradením. Více čtěte zde.